Annons
X
Annons
X

Löfven: En tragedi, ett fruktansvärt brott

Statsminister Stefan Löfven besökte under måndagen Mölndal med anledning av knivdådet på ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn, där en 22-årig kvinna omkom. En 15-åring sitter anhållen, och är på sannolika skäl misstänkt för mord.

(uppdaterad)
Knivdådet på HVB-hemmet
[object Object]
Stefan Löfven håller pressträff i Mölndal. Foto: Adam Ihse/TT

Det var vid åttatiden på måndagsmorgonen som polisen fick in ett larm om oroligheter på ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal. En 22-årig kvinna, som arbetade på boendet, dödades.

Enligt polisen attackerades hon med kniv av en 15-årig pojke som bor på hemmet. Han greps och är nu anhållen och på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Det var stökigt och en brottsplats med mycket blod. Gärningsmannen hade blivit övermannad av andra boende innan polisen kom till platsen, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Annons
X

Motivet bakom attacken är ännu okänt, och polisen kan inte gå in på detaljer – men kniven som tros ha använts har hittats och polisen har genom vittnena fått en bra lägesbild.

– Sju personer, utöver den misstänkte, har förhörts om attacken. Flera av dem är vittnen till själva händelsen. Personerna är i chock, framförallt av att kvinnan avlidit, säger Fuxborg.

Statsminister Stefan Löfven (S) reste till Mölndal och sa vid en pressträff att det var med stor sorg och ilska som ha tog emot beskedet om mordet på 22-åringen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är för tidigt att dra några slutsatser av vad det här dådet kan få för konsekvenser för det fortsatta arbetet. Men jag vill redan nu säga att vi kommer att göra vårt yttersta för att det ska vara tryggt och säkert både för personal och boende även på HVB-hem, säger Löfven till TT.

  Statsministern säger att hans tankar går till kvinnans familj, vänner och arbetskamrater.

  HVB-hemmet i Mölndal, där attacken inträffade, har plats för 10 ensamkommande barn och unga i åldrarna 14–17 år, och tar emot placeringar från hela landet. Just nu är det stängt och flyktingbarnen som bor där har placerats på annat håll. Samtliga berörda har fått tillgång till krishantering.

  Verksamheten bedrivs med tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (IVO), och har tidigare inte varit med om något liknande.

  – Läget är väldigt kaotiskt just nu. Vi har ju aldrig varit med om det här tidigare, även om man hört att det har hänt på andra boenden, säger Staffan Alexandersson som sitter i ledningsgruppen för Living Nordic, som äger verksamheten.

  Uppgifter som bekräftas av ett protokoll från IVO:s oanmälda tillsyn på boendet i höstas, som TT tagit del av. Vid det tillfället var fyra anställda och i tjänst, och IVO bedömde då att det fanns goda förutsättningar att bedriva vård. Enligt de barn och unga som IVO pratade med då – kände de sig trygga på hemmet.

  Thomas Fuxborg, presstalesperson på polisen. Foto: Adam Ihse/TT

  Enligt polisens presstalesperson i Göteborg, Thomas Fuxborg, har utryckningar av den här typen blivit allt vanligare.

  – Man kan säga att sedan i höstas har vi flera gånger i veckan fått larm om olika typer av bråk på boenden i region Väst. Men jag vet att det är så även i resten av landet. Så det har gett oss mycket mer arbete, säger han.

  Antalet incidenter med våld och hot på asylboenden har mer än fördubblats från år 2014 till 2015, enligt Migrationsverket. Under 2014 rapporterades 148 händelser om hot och våld mellan asylsökande eller mot personal på och i myndighetens boenden och lokaler, förra året hade siffran stigit till 322.

  Rikspolischef Dan Eliasson kräver nu mer resurser av regeringen för att hantera trycket – sedan antalet asylsökande kraftigt ökat och lett till att många boenden blivit överfulla.

  – Vi tvingas åka för att jobba mot oroligheter vid asylboenden i mycket större utsträckning än vad som kanske syns utåt. På sina håll i Sverige äter det här betydande resurser av polisens förmåga, säger Dan Eliasson till TT.

  TT, till Stefan Löfven: Kommer polisen att få mer resurser, som rikspolischefen krävt?

  – Nu ska rikspolischefen precisera sitt äskande. För 2016 är det inget problem finansiellt, men det behövs resurser och man anställer också fler människor till myndigheten. Sedan vad behovet är för 2017 får vi återkomma till i budgetarbetet.

  – Men mitt budskap är att myndigheten måste ha resurser så att man kan fullgöra sitt arbete på ett bra sätt, säger statsministern.

  Annons

  Stefan Löfven håller pressträff i Mölndal.

  Foto: Adam Ihse/TT Bild 1 av 3

  HVB-hemmet.

  Foto: Adam Ihse/TT Bild 2 av 3

  Thomas Fuxborg, presstalesperson på polisen.

  Foto: Adam Ihse/TT Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X