”Stänga skolor för tidigt har ingen effekt”

Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.
Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten. Foto: Tomas Oneborg

Folkhälsomyndigheten har inte ändrat sin riskbedömning för coronaviruset, och uppger att det inte är aktuellt med att stänga skolor eller att avråda från resor till Italien.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, inledde pressträffen på onsdagen med en genomgång av läget globalt och i Sverige.

– Globalt fortsätter ökningen, och det mest intressanta att vi har flyttat fokus från Kina till Europa, säger Tegnell.

I dag finns det 3 365 fall i Europa och 85 personer har dött.

– Totalt har vi sett en snabb ökning i Italien. Från att se en topp för några dagar sedan så ser vi nu att det har börjat plana ut lite grann, även om det kan vara tidigt att säga, fortsätter han.

Folkhälsomyndigheten har inte ändrat sin riskbedömning. Risken för importfall är fortsatt mycket hög, samtidigt som risken för coronafall utöver importfallen är fortfarande måttlig.

– Vi har nu många som kommer tillbaka från Italien, bland annat i Stockholm där många kommer hem från sportlovet, säger Tegnell.

Myndigheten rekommenderar samtidigt att personer som har akut luftvägsinfektion och som har vistats i ett drabbat område eller som har varit i kontakt med en smittad person ska kontakta vården.

Johanna Sandwall från Socialstyrelsen meddelar att myndigheten ska genomföra en analys för att se hur sjukvården ska kunna hantera en bredare spridning på bästa möjliga sätt.

Annons
Annons

Socialstyrelsen ska även undersöka myndigheter och regioners möjligheter att kunna mobilisera resurser, och se över deras styrnings- och ledningsförmåga

– Vi bedömer att det ser bra ut på de flesta områden, säger hon.

Sist att tala var Anneli Bergholm Söder från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som sa att all viktig information för medborgarna samlas på sajten krisinformation.se

Hon sa även att Sverige har fått förfrågningar från andra länder, främst Iran, om att dela med sig av utrustning. Det gäller i huvudsak ansiktsmasker.

– Vi har inte svarat upp till förfrågningar eftersom vi gör bedömningen att vi behöver den utrustning som finns, säger hon.

Anders Tegnell säger att det i nuläget inte är aktuellt med en generell avrådan från resor till Italien.

– Vi kan inte ha så allvarliga saker som en reseavrådan. Då måste vi ha lite mer på fötterna. Vi pratar inte om några laviner av fall i dag, utan ett 20-tal från Italien, och vi gissar att ett 10 000-tal personer har rest dit härifrån under veckan, säger han.

Han säger även att det kan vara en effektiv åtgärdad att stänga skolor om det görs vid rätt tillfälle. På onsdagen beslutade Italien att stänga samtliga skolor i landet, men det är inte aktuellt i Sverige.

– Att stänga skolor i för ett för tidigt skede har låg effekt, och att göra det för sent kan till och med ha en förvärrande effekt, säger han.

Johanna Sandwall får även frågan om hur många svårt sjuka patienter som svensk sjukvård kan vårda.

– Vår bedömning är att vi kan behandla alla svårt sjuka som kommer, säger hon.

För två veckor sedan, innan covid-19 hade kommit till Stockholm, gick Södersjukhuset upp i stabsläge på grund av en akut platsbrist. Vården vittnar även på annat håll om periodvis mycket ansträngda lägen. Men Anders Tegnell menar att Sverige är väl rustat för ett coronautbrott.

– Sverige har en jättestark sjukvård och en bra grundstruktur. Mycket handlar om att den dagen som vi hamnar där (i en allmän spridning reds anm) så måste man göra en väldigt stor omställning av vården. Många kommer kanske att få vänta längre på vård då.

Om sjukhus har svårt att hantera situationen i dag, hur ska de då klara av större kriser?

– Man kan inte dra en linje mellan att ha stora problem i vardagen och att hantera en större kris. Det är två olika saker.

Flera företag kräver i dag att anställda som har vistats i drabbade områden inte ska komma till jobbet på 14 dagar.

– Sådant måste företag besluta själva om. Men våra bedömningar kvarstår, säger Tegnell.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons