Första fallet i Sverige av brittiska muterade viruset

Sara Byfors, Folkhälsomyndigheten.
Sara Byfors, Folkhälsomyndigheten. Foto: Jessica Gow/TT

Första fallet av det muterade viruset från Storbritannien har hittats i Sörmland. Det uppgav Folkhälsomyndigheten vid en pressträff under lördagen. Nu förstärker myndigheten bevakningen för att se om det finns fler fall i Sverige av den nya virusvarianten.

Publicerad
Annons

Den nya varianten av coronaviruset som först upptäcktes i Storbritannien har identifierats i Sverige.

– Personen skulle fira jul i Sörmland, men insjuknade efter framkomsten, sade Signar Mäkitalo, verksamhetschef i Region Sörmland, under en presskonferens på lördagen.

– Vid insjuknandet kände personen en oerhörd trötthet och rejäl värk i kroppen.

Det föranledde en provtagning och den 21 december konstaterades personen smittad. Därefter har övriga personer i hushållet provtagits och fått negativa provsvar.

– Sannolikheten för smittspridning i Sörmland är mycket låg, sade Signar Mäkitalo.

Samtidigt uppgav han att ytterligare 50 resenärer från Storbritannien har anmält att de ville ta prover i Sörmland. Därför kan det finnas fler som har rest från Storbritannien som före avresa har smittats av den nya virusvarianten.

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, berättade att myndigheten har förstärkt bevakningen med anledning av den nya varianten av coronaviruset.

– Vi samlar in prover från oktober och framåt, från personer som rest från Storbritannien, för att se om den nya typen av viruset redan funnits i Sverige, sade hon.

Annons
Annons

Hon uppmanade alla som rest från Storbritannien sedan den 12 december att testa sig, för att kunna fånga in alla fall och göra en smittspårning. Testningen rekommenderas även till dem som inte har symtom.

– Alla resenärer bör isolera sig i sju dagar efter ankomst till Sverige, sade hon.

Nära kontakter ska också isolera sig just för att förhindra vidare spridning av viruset.

– Stanna hemma, håll avstånd, tvätta händerna och umgås i en mindre krets, särskilt nu under helgerna, sade Sara Byfors.
Hon tillade att förhoppningen är att det muterade viruset inte alls påverkar vaccinstarten.

– Det man tror är att vaccinet kommer att fungera även på den här virusvarianten. Det pågår studier nu för att se hur det påverkar, sade Sara Byfors.

På lördagen anlände 9 750 doser vaccin till Sverige, vilket räcker till 4 900 personer, då vaccinet ges i två doser. I vissa regioner ska vaccineringen inledas under söndagen.

De första doserna i Sverige kommer att erbjudas personer som bor på särskilda boenden för äldre eller för personer med hemtjänst. Det kommer även erbjudas till närstående med tät kontakt med dessa samt till personalen.

Framöver väntas leveranser i storleksordningen 80 000 doser per vecka till Sverige.

Målsättningen är att kunna erbjuda vaccin till hela den vuxna befolkningen i Sverige under första halvåret på 2021.

Alla 21 regioner har rapporterat in läget till Socialstyrelsen – av dem befinner sig 15 i förstärkningsläge, fyra i stabsläge och två i normalläge. Alla regioner rapporterar om förväntade försämringar, både kort- och långsiktigt, meddelade Johanna Sandwall på Socialstyrelsen. Ingen av regionerna befinner sig i katastrofläge.

Annons
Annons

Nationellt har landet 684 disponibla intensivvårdsplatser med respirator, varav 536 är belagda. Nästan 60 procent av dessa patienter har covid-19.

– Ytterligare nästan 2 400 patienter som inte ligger på intensivvårdsavdelningen har covid-19, sade Johanna Sandwall.

Sjukvården är fortsatt högt belastad och antalet inlagda på IVA och sjukhus kommer med hög sannolikhet att öka eftersom smittspridningen inte verkar avta, enligt Johanna Sandwall.

Situationen är väldigt allvarlig, anser Anneli Bergholm Söder på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). Hon påpekade att jul- och nyårshelgerna innebär en särskild utmaning för hanteringen av pandemin och att många åtgärder har vidtagits.

– Särskilt utmanande är kontinuitetshanteringen, eftersom det har varit stora personalbortfall och belastning på verksamheter i stort, sade hon.

Pandemin får konsekvenser i alla samhällsområden och har tvingat ett stort antal aktörer till omfattande åtgärder och uppskjutna verksamheter.

– Därför uppmanar vi alla att följa rekommendationerna för att inte belasta samhället, framförallt inte sjukvården, sade Anneli Bergholm Söder på MSB.

Efter reklamen visas:
Första fallet av det muterade viruset finns i Sverige
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons