Annons
X
Annons
X
Av SvD, Omni, TT
Kampen om Vita huset

Trump sågar beslut om slav på dollarsedel

Donald Trump är inte imponerad av nyordningen att slavar och kvinnosakskämpar ska pryda dollarsedlarna i USA.

– Det är ren politisk korrekthet, säger Donald Trump enligt CNN.

SvD har samlat några av presidentkandidatens mest uppmärksammade uttalanden.

Donald Trump och Harriet Tubman.

Foto: AP Bild 1 av 1

Bild 1 av 34

Donald Trump och Harriet Tubman.

Donald Trump och Harriet Tubman. Foto: AP

Donald Trump tycker att slavikonen Harriet Tubman är ”fantastisk”, men tycker inte om att hon i framtiden ska pryda 20-dollarsedlarna på bekostnad av USA:s sjunde president Andrew Jackson.

– Andrew Jackson hade en stark historia och jag tycker det är tufft att ta bort någon från en sedel, säger Trump.

Det var på onsdagen USA:s som finansdepartement meddelade att Tubman blir den första kvinnan på amerikanska sedlar på över 100 år och den första afroamerikanen någonsin. Donald Trump vill i stället att Harriet Tubman skulle pryda 2-dollarsedeln, som inte längre trycks.

Presidentkandidaten Trump fortsatte att hylla Andrew Jackson, vars bild på 20-dollarsedeln har kritiserats efter hans historia som slavägare och hans behandling av ursprungsbefolkningar, som bland annat gjorde livet svårt för Cherokeestammen av indianer.

– Jackson hade en historia av stor succé för landet. 20-dollarsedeln representerade verkligen någon som var betydelsefull för landet. Jag tycker att han borde få plats på någon annan valör, säger Trump.

Nedan följer fler kontroversiella uttalanden från Trump:

Annons
X
Annons
X
Foto: AP Bild 1 av 1

Bild 2 av 34

Efter kritik – backar delvis från uttalandet

Foto: AP

Kvinnor som gör illegal abort borde straffas, sade Donald Trump i en tv-intervju och startade snabbt en ny debatt i den amerikanska presidentvalskampanjen. Nu har den kontroversielle affärsmannen som leder Republikanernas kamp tvingats förtydliga sig och backar delvis från uttalandet.

– Det måste vara någon form av straff, svarade Trump i en intervju med MSNBC på frågan "Tror du på straff för abort, ja eller nej?". När journalisten, som pressat Trump på ett svar på abortfrågan, frågade "för kvinnan?" svarade Trump "ja, det måste det i någon form".

Demokraternas Hillary Clinton gick snabbt ut och twittrade: "Just när du trodde att det inte kunde bli värre. Fruktansvärt och talande".

Trumps kampanj klargjorde flera timmar senare ståndpunkten. "Om abort skulle förbjudas i en statlig eller federal domstol, skulle läkaren eller någon annan person som utförde denna då illegala handling hållas ansvarig, inte kvinnan", heter det nu och kvinnan kallas i stället för "offer", liksom "livet i hennes livmoder".

Annons
X
Annons
X

Säkerhetsvakter skyddar Donald Trump efter att en person rusat mot scenen under ett politiskt möte i Ohio.

Foto: AP Bild 1 av 1

Bild 3 av 34

Trump om demonstrant: Han har koppling till IS!

Säkerhetsvakter skyddar Donald Trump efter att en person rusat mot scenen under ett politiskt möte i Ohio.

Säkerhetsvakter skyddar Donald Trump efter att en person rusat mot scenen under ett politiskt möte i Ohio. Foto: AP

Donald Trump menar att den man som under ett kampanjevent i Ohio försökte rusa upp på scenen hade koppling till militanta fundamentalister i Islamiska staten. Något som Mellanösternexperter kallar för "farsartat".

Det var mitt under talet vid en flygplats utanför Dayton som en man hoppade över en stängsel och började springa mot Trump. På filmsekvenser syns hur han lyckas snudda scenen innan han brottas ner av säkerhetspersonal.

Senare under dagen gick Donald Trump ut med att en av hans "internetkillar" hittat något "oroväckande": Mannen har en koppling till IS.

– Det var sannolikt kopplat till IS, kan du fatta? sade Trump.

Enligt amerikanska medier hänvisar Trump till en video som mannen postat på sin Twitter, som visar studenter som stampar på amerikanska flaggan till "religiös musik".

– Det här är farsartat. Videon är fejk, säger en expert.

Annons
X
Annons
X
Foto: AP Bild 1 av 1

Bild 4 av 34

Överlevare från Förintelsen oroad

Foto: AP

Kritiken mot den republikanske presidentkandidaten Donald Trump tar ny fart. Men Trump upprörs över jämförelser med Nazityskland:

– Löjligt, säger Trump i en telefonintervju med NBC. Via denna länk kan ni se ett klipp som visar när anhängarna "svär på" att de kommer rösta för Trump.

– Ibland gör vi det för skojs skull och då börjar de skrika: Svär in, svär in.

Mexikos president Enrique Peña Nieto har reagerat skarpt på Trumps retorik och jämfört honom med Mussolini och Hitler, enligt BBC som hänvisar till en intervju i en mexikansk tidning. Trumps aktier står särskilt lågt i Mexiko som han vill stänga av med en mur för att stoppa illegal invandring.

Även en känd överlevare från Förintelsen, Abe Foxman, har uttryckt oro över Trumps valmöten.

Annons
X
Annons
X

Mitt Romney ryter till mot Donald Trump.

Foto: Gregory Bull och Andrew Harnik/AP Bild 1 av 1

Bild 5 av 34

Trump "en bluff" enligt Mitt Romney

Mitt Romney ryter till mot Donald Trump.

Mitt Romney ryter till mot Donald Trump. Foto: Gregory Bull och Andrew Harnik/AP

Republikanernas presidentkandidat i valet 2008 (mot Barack Obama), Mitt Romney, är starkt kritisk mot Donald Trump. I ett förskrivet anförande som CBC tagit del av skriver han bland annat:

"Hans löften är lika värdelösa som en examen från Trump University" och "Detta är vad jag vet: Donald Trump är falsk, en bluff".

Han säger också att Hillary Clinton kommer att vinna presidentvalet om Donald Trump blir republikanernas kandidat. Han skriver att Trump "har vare sig temperamentet eller omdömet för att vara president".

Trump svarar Romney vasst på Twitter: "Verkar som att den tvåfaldige förlorande kandidaten Mitt Romney ska säga till hur republikaner ska bli valda. En dålig budbärare!"

Samt: "Jag är den ende som kan slå Hillary Clinton. Jag är ingen Mitt Romney, som inte vet hur man vinner. Hillary vill inte ha med "Trump" att göra".

Annons
X
Annons
X
Foto: LM Otero/AP Bild 1 av 1

Bild 6 av 34

"Vet inte vad du pratar om"

Foto: LM Otero/AP

Frågan är om inte Donald Trumps senaste framträdande hamnar överst på listan över kontroverser som fastighetsmogulen hamnat i.

I en tv-intervju undviker Trump att svara på om han tar avstånd från den våldsbejakande vitmaktorganisationen Ku klux klan och dess tidigare ledare David Duke, som stöder Trumps kandidatur. Trump säger att han inte vet någonting om vare sig David Duke eller vitmaktgrupper, och att han inte kan uttala sig om frågor som han inte känner till.

– Jag vet inte vilken grupp du pratar om. Du skulle inte vilja att jag tog avstånd från en grupp som jag inte känner till. Jag måste ta mig en titt, säger Trump till CNN:s intervjuare.

Trump har i så fall glömt vem Duke är. The New York Times hänvisar till ett uttalande från 2000 när han tackade nej till att ställa upp som presidentkandidat för Reformpartiet, just eftersom Duke var partimedlem. Flera viktmaktgrupper i USA har på sistone visat sitt stöd för Trumps kandidatur, skriver The Washington Post.

Efter uppmärksamheten backade fastighetsmogulen och skriver på Twitter att han "förkastar" Duke.

Annons
X
Annons
X
Foto: Matt Rourke / AP Bild 1 av 1

Bild 7 av 34

Foto: Matt Rourke / AP

Påve Franciskus säger i en kommentar i slutet av sin resa i Mexiko att den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump inte kan vara kristen: "en person som endast funderar på att bygga murar ... och inte broar, är ingen verklig kristen", säger påven.

Trumps kontring kom omedelbart: Franciskus kommer att hoppas på och be för att Trump är president ifall Vatikanen attackeras av Islamiska staten.

Den republikanske kandidaten säger vidare att det är skamligt av en religiös ledare att ifrågasätta en persons tro, och att han "inte kommer att tillåta att kristendomen ständigt attackeras och försvagas" om han väljs till president.

Scrolla gärna ner för att läsa om fler uppmärksammade Trump-utspel.

Annons
X
Annons
X

Republikanske presidentkandidaten Donald Trump.

Foto: AP Bild 1 av 1

Bild 8 av 34

Republikanske presidentkandidaten Donald Trump.

Republikanske presidentkandidaten Donald Trump. Foto: AP

Vid ett valmöte i Greenville, South Carolina, natten till tisdagen påstod Trump att Marco Rubio ”svettas för mycket”:

– När vi träffar Putin så måste vi representeras av folk som inte svettas, menade fastighetsmiljardären.

Han anklagade Rubio för att ha svettas överdrivet mycket under de republikanska kandidaternas senaste tv-debatt.

– Jag trodde att han just klivit ur en swimmingpool, sa Trump.

Annons
X
Annons
X
Foto: David Goldman / TT Bild 1 av 1

Bild 9 av 34

”Ted Cruz is a pussy”

Foto: David Goldman / TT

Donald Trump hade haft en utläggning om halshuggningar i Mellanöstern. Nästa ämne var så kallade skendränkningar, ”waterboarding”, den tortyrliknande förhörstaktik som bland annat används på den amerikanska basen Guantánamo.

Trump tog tillfället i akt och målade ut Ted Cruz som en fegis eftersom denne i sina anföranden inte uttryckt sitt godkännande för fortsatta skendränkningar.

När en kvinna i publiken utropade ”he is a pussy” hakade Trump på. Efter några sekunders spänd förväntan lutade han sig fram mot mikrofonen och uttalade de nedsättande orden själv.

Andra republikanska konkurrenter som Marco Rubio och Jeb Bush fick också sina fiskar varma av Trump. Rubio ska enligt Trump ”svettas som en hund” så fort det är debatt. Trump sade också att Jeb Bush är tvungen att ta med sin mamma till sina valmöten för att han ska få några åhörare.

Återstår att se om Trumps senaste övertramp får någon betydelse för utgången av primärvalet i delstaten New Hampshire, där Trump toppat opinionssiffrorna.

Scrolla gärna vidare för fler förbryllande utspel.

Annons
X
Annons
X
Foto: Mary Altaffer/AP Bild 1 av 1

Bild 10 av 34

”Jag skulle ändå inte förlora några väljare”

Foto: Mary Altaffer/AP

– Jag skulle kunna ställa mig mitt på Femte avenyn (i New York) och skjuta någon, och jag skulle ändå inte förlora några väljare.

Fastighetsmagnaten upprepade inte uttalandet under ett senare möte i staden Pella. Samtidigt underströk Trump, som kritiserats för sina drastiska uttalanden, för de församlade supportrarna där att han kommer att tona ner sin retorik om han väljs till president, skriver TT.

Enligt den senaste mätningen från Reuters-Ipsos stöds Trump av 40,6 procent av republikanernas väljare nationellt. I Iowa leder han med 37 procent av stödet, före Texassenatorn Ted Cruz som stöds av 26 procent, enligt CNN/ORC.

Annons
X
Annons
X
Foto: Steve Helber/AP Bild 1 av 1

Bild 11 av 34

Vill ha inhemska datorer

Foto: Steve Helber/AP

Donald Trump vill att Apple tillverkar sina produkter i USA istället för i exempelvis Kina, där företaget Foxconn sätter ihop Iphones. Det sade han i ett tal vid Liberty-universitetet i går.

I samband med att han pratade om outsourcing sade han att om han blir president ska Apple ”bygga sina jäkla datorer i det här landet istället för utomlands”.

Trump är beredd att ändra lagen för att det ska bli möjligt. Till exempel genom hårdare beskattning av produkter som tillverkas utomlands.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 12 av 34

Frihetsdans med "USA Freedom Kids"

Förbandet som värmde upp scenen inför Donald Trumps valmöte i Pensacola i Florida har väckt stor uppmärksamhet världen över. De tre småflickorna i "USA Freedom Kids", i cheerleading-uniform, sjunger en nationalistisk peppande sång till enkla danssteg och vägrar be om ursäkt för att de tror på USA.

”Be om ursäkt för Friheten? Jag står inte ut! Frihetens fiender, möt musiken! Kom igen, grabbar, nu tar vi dem!”

Annons
X
Annons
X
Foto: Susan Walsh/TT Bild 1 av 1

Bild 13 av 34

Vill hugga huvudet av IS

Foto: Susan Walsh/TT

I ny reklamfilm från republikanen och presidentkandidaten Donald Trump - vill han hugga huvudet av IS och bygga en mur längst gränsen mot Mexico. Det har väckt reaktion och många kritiserar honom för hans radikala utspel mot muslimer och andra invandrargrupper, skriver Washington Post.

I reklamfilmen motiverar Trump även varför han vill införa temporärt inreseförbud till USA för alla muslimer, samt att han vill utplåna IS och ta deras olja.

Enligt Washington Post kommer presidentkandidaten att producera ytterligare 6-8 reklamfilmer, som kommer att släppas fram till valet.

Annons
X
Annons
X
Foto: Mic Smith/AP Bild 1 av 1

Bild 14 av 34

"De har skapat IS"

Foto: Mic Smith/AP

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump trappar upp angreppen mot USA:s president Barack Obama, och ger även Hillary Clinton en ordentlig känga. I ett uttalande på Mississippi Coast Coliseum hävdade den amerikanske affärsmannen att dessa två, Obama och Clinton, har "skapat IS", rapporterar CNN. Men han presenterade inga bevis för sitt påstående.

Trump sade dessutom att de upptrappade spänningarna mellan Iran och Saudiarabien är ett tecken på att islamiska republiken vill ta över USA:s allierade i Mellanöstern. Donald Trump har redan tidigare klandrat både demokrater och förre presidenten George W Bush när han talat om oroligheterna i Mellanöstern, särskilt med hänvisning till presidentens beslut att invadera Irak 2003. Under de senaste veckorna har Trump framför allt riktat sin kritik mot Hillary Clinton, skriver CNN.

Annons
X
Annons
X

Den repubilkanske presidentkandidaten Donald Trump.

Foto: Charlie Neibergall/AP Bild 1 av 1

Bild 15 av 34

"Putin – en stark ledare"

Den repubilkanske presidentkandidaten Donald Trump.

Den repubilkanske presidentkandidaten Donald Trump. Foto: Charlie Neibergall/AP

Aspiranten på presidentposten i USA Donald Trump fortsätter ösa ut sin beundran för den ryske presidenten Vladimir Putin. Enligt Trump är Putin "kraftfull" och "populär".

– Jag anser att han är en stark ledare, han är en mäktig ledare, sade Trump i MSNBC:s tv-program "Morning Joe" på fredagen.

Han värjde sig för programvärden Joe Scarboroughs påstående om att Putin "dödar journalister och politiska motståndare och invaderar länder".

– Han leder sitt land och är åtminstone en ledare, till skillnad, du vet, från vad vi har i det här landet.

– Jag anser att vårt land ägnar sig åt en massa dödade också, Joe, fortsatte Trump. Det är mycket dårskap som pågår i världen just nu, Joe. En massa dödande pågår.

Först när Scarborough för tredje gången frågade om han inte fördömer dödandet av journalister och politiska motståndare ändrade Trump spår:

– Javisst, absolut.

Annons
X
Annons
X
Foto: Mark Kauzlarich/Reuters Bild 1 av 1

Bild 16 av 34

Vill neka alla muslimer inresa i USA

Foto: Mark Kauzlarich/Reuters

Donald Trump vill att alla muslimer tillfälligt nekas inresa i USA. I ett skriftligt uttalande säger fastighetsmagnaten att opinionsundersökningar visar på att muslimer hyser "ett hat" mot amerikaner och att det kan leda till fler attacker.

"Tills vi kan fastslå och förstår problemet och det farliga hot det utgör, kan vårt land inte vara offer för de fasanfulla attacker av människor som bara tror på jihad och inte har något förnuft eller respekterar mänskligt liv", heter det i uttalandet.

Donald Trump är fortfarande i klar ledning i det republikanska fältet i presidentvalskampanjen. Förra veckan totalsågade han president Obama:

Annons
X
Annons
X
Foto: Mic Smith/AP Bild 1 av 1

Bild 17 av 34

Vill "stänga ned" internet

Foto: Mic Smith/AP

För att få bukt med radikal extremism tycker Donald Trump att miljardären och Microsoft-grundaren Bill Gates ska "stänga ned" internet.

– Vi måste träffa Bill Gates och en mängd andra människor som verkligen förstår vad som händer. Vi måste prata med dem om att, kanske på olika områden, stänga ned det där internet, sa Trump vid ett kampanjmöte i South Carolina.

Han påpekade vid samma möte att yttrandefrihet är en dum idé. Scrolla gärna vidare för att läsa fler uttalanden, som tidigare i veckan då han ville neka alla muslimer inresa i USA:

Annons
X
Annons
X

Donald Trump.

Foto: Paul Vernon/AP Bild 1 av 1

Bild 18 av 34

Sågade Obama: ”Dummaste jag hört”

Donald Trump.

Donald Trump. Foto: Paul Vernon/AP

Donald Trump totalsågade på president Barack Obamas tal på klimatmötet i Paris Frankrike, då han varnade för översvämningar och landområden som måste överges med orden ”Klimatförändringarna utgör ett av de största hoten mot USA och världen.”

– Jag tror att det dummaste eller naivaste uttalande som jag någonsin har hört, rasade Trump i ett amerikanskt tv-program. Förutom att vara inkompetent så är han faktiskt ganska naiv!

Det Donald Trump menade var så inkompetent var att presidenten klassade klimatförändringarna, inte terrorhoten, som nationens största problem.

Scrolla gärna vidare för att se fler av Trumps uppmärksammade uttalanden.

Annons
X
Annons
X

Jorge Ramos innan han blir utslängd.

Foto: Ben Brewer/REUTERS Bild 1 av 1

Bild 19 av 34

Mexikofödd tv-profil slängdes ut

Jorge Ramos innan han blir utslängd.

Jorge Ramos innan han blir utslängd. Foto: Ben Brewer/REUTERS

Incidenten med Donald Trumps avvisande av mexikofödda tv-ankaren Jorge Ramos har väckt ilska bland den stora gruppen spansktalande i USA. De spansktalande journalisternas nationellla förbund fördömer Trumps agerande och menar att Ramos enbart gjorde sitt jobb.

Författaren Rudy Ruiz går ett steg längre i en CNN-kolumn: ”Kasta ut Donald Trump och inte Jorge Ramos”. Den välkända tv-profilen Jorge Ramos från kanalen Univision i Miami slängdes ut från Trumps presskonferens i Iowa på tisdagen. Ramos hade ställt sig upp, oannonserad, och frågat om presidentkandidatens immigrationsförslag, som går ut på att nyfödda ska mista sitt medborgarskap och att cirka elva miljoner människor som befinner sig i USA utan uppehållstillstånd ska utvisas.

– Du har inte ordet, sitt ner, svarade Trump.

Då Ramos fortsatte att ställa frågor bad Trump honom på nytt att sitta ner med tillägget: ”Åk tillbaka till Univision”. Efter det ingrep Trumps säkerhetsvakt. Ramos ledsagades ut ur lokalen.

Annons
X
Annons
X
Foto: John Minchillo/AP Bild 1 av 1

Bild 20 av 34

”The bimbo back in town”

Foto: John Minchillo/AP

Donald Trump skickade nyligen vidare ett Twitterinlägg där Megan Kelly på Fox News kallades för ”bimbo” och skrev sedan att ankaret ”verkligen tappat greppet”. Tv-kanalens styrelseordförande Roger Ailes fick nog.

Han kräver nu en ursäkt från Trump, enligt nyhetsbyrån AFP. ”Donald Trumps oprovocerade attack mot Megyn Kelly är lika oacceptabel som den är stötande”, kommenterade Ailes.

Annons
X
Annons
X
Foto: Rebecca Cook/AP Bild 1 av 1

Bild 21 av 34

Ingen går fri från Trump

Foto: Rebecca Cook/AP

Är han en frispråkig och självuppfylld pajas eller en man med djärva idéer som kan ta Republikanerna till Vita huset? Klart är att fastighetsmiljardären Donald Trump just nu dominerar amerikansk politik.

Frågan är om hans buffliga medie- och näringslivsprofil kan omformas till politiskt ledarskap. Inte ens de egna går fria från verbala påhopp. Senast var det republikanska kandidatkollegorna Rand Paul och Jeb Bush som fick en känga.

Annons
X
Annons
X

Rand Paul och Jeb Bush.

Foto: AP Bild 1 av 1

Bild 22 av 34

”Saknar fungerande hjärna”

Rand Paul och Jeb Bush.

Rand Paul och Jeb Bush. Foto: AP

Efter kritik från Rand Paul twittrade Donald Trump ut att Paul påminde om ”ett bortskämt barn utan helt fungerande hjärna”. DEBATT var han dessutom värdelös på. Tweeten kom bara några timmar efter att Trump gått till frontalattack mot hela klanen Bush.

I en 15 sekunder lång Instagram-video hånades tidigare presidenterna George H.W. och George W. Bush samt släktens nya hopp Jeb Bush, exguvernör i Florida. För säkerhets skull trumpetades budskapet – att det sista USA behöver är ännu en Bush – ut på Twitter: ”Enough is Enough – no more Bushes!”

Annons
X
Annons
X
Foto: Andrew Harnik/AP Bild 1 av 1

Bild 23 av 34

”Det kom blod ur hennes ögon”

Foto: Andrew Harnik/AP

Det var efter den republikanska debatten tidigare i augusti som Donald Trump först gick till attack mot tv-kanalen Fox News programledare Megyn Kelley. Enligt fastighetsmogulen ”kom det blod ur hennes ögon, blod överalltifrån”. Utspelet vilket väckte starka reaktioner i båda de politiska lägren och hos många kvinnoorganisationer. Trumps egen kampanjstrateg Roger Stone fick nog och sa upp sig med motivering att mediebråken ”nått en sådan högljudd nivå” att de stjäl uppmärksamhet från huvudbudskapen.

Annons
X
Annons
X
Foto: Rebecca Cook/AP Bild 1 av 1

Bild 24 av 34

”Only Rosie O'Donnell”

Foto: Rebecca Cook/AP

Under en republikansk tv-debatt i början av augusti vände sig en av programledarna till Donald Trump att sa ”du har kallat kvinnor du inte gillar för feta grisar, hundar, sluskar och vidriga djur. Ditt Twitter-konto...”

Trump avbröt – det gällde bara en kvinna, menade han: ”Only Rosie O'Donnell”, varpå publiken började applådera. O'Donnell är en skådespelare och tv-personlighet från New York.

Annons
X
Annons
X

Donald Trump.

Foto: John Locher/AP Bild 1 av 1

Bild 25 av 34

”Varför be om förlåtelse?”

Donald Trump.

Donald Trump. Foto: John Locher/AP

Donald Trump är öppet kristen, men ber aldrig om förlåtelse från Gud. Det berättade han i en intervju med CNN:s Anderson Cooper i juli.

– Jag försöker leva mitt liv så att jag inte behöver be Gud om förlåtelse. Varför ska man be om förlåtelse om man inte gör några misstag? Jag jobbar hårt, jag är en hederlig person, sade Trump under intervjun.

Efter hans många uppmärksammade påhopp på andra politiker sade Trump att han kommer att ändra sitt tonläge om han blir president. Samtidigt försvarade han sina tidigare uttalanden mot bland annat senator Lindsey Graham.

– Det var inte jag som började, sade Trump.

Han berättade också att han tycker bättre om ekonomireportrar än politikreportrar, som enligt Trump är av ett helt annat virke.

– Jag anser att 60–70 procent av de politiska medierna är riktigt, riktigt ohederliga.

Annons
X
Annons
X

Lindsey Graham.

Foto: Nati Harnik/AP Bild 1 av 1

Bild 26 av 34

Gav ut senators telefonnummer

Lindsey Graham.

Lindsey Graham. Foto: Nati Harnik/AP

Under ett tal i South Carolina tidigare i sommar förolämpade Donald Trump flera av sina politiska motståndare. Senatorn Lindsey Graham fick höra att han är en ”idiot”. Uttalandet kom visserligen efter att Graham kallat Donald Trump för "jackass" (åsna, dumskalle), men Trump passade också på att hålla upp en lapp med Grahams privata telefonnummer i det tv-sända talet och uppmanade hans väljare att ringa honom.

– Förresten, han har noll stöd hos polisen. En riktig lättviktare. Han skulle aldrig få ett jobb i den privata sektorn, sade Trump om Graham under talet.

Han hånade också Texasguvernören Rick Perry för hans nya glasögon och Hillary Clintons diplomati med en handvinkning.

Annons
X
Annons
X

John McCain.

Foto: AP Bild 1 av 1

Bild 27 av 34

Påhopp på krigshjälte

John McCain.

John McCain. Foto: AP

I ett utspel attackerade Trump senatorn och tidigare presidentkandidaten John McCain. Men inte för hans politik, utan för McCains insatser under Vietnamkriget.

– Han var ingen krigshjälte, för han blev tillfångatagen. Jag gillar människor som inte blir tillfångatagna, okej? sade Trump och kallade 78-årige McCain ”en dummer som gick ut som sämst i (militär)klassen”.

John McCain var pilot i den amerikanska flottan under Vietnamkriget. Han tillfångatogs 1967 efter att hans bombplan skjutits ned och torterades svårt under sina fem år i vietnamesiskt fångläger.

Påhoppet fick skarp kritik, även från Trumps partikamrater. ”Trump skjuter ned sig själv” skrev förre presidentkandidaten Mitt Romney på Twitter efter uttalandet. Men miljardären vägrade be om ursäkt.

Annons
X
Annons
X
Foto: Twitter Bild 1 av 1

Bild 28 av 34

Twittrade bild med nazistsoldater

Foto: Twitter

För en tid sedan twittrade Donald Trump ut en bild med hashtagen #MakeAmericaGreatAgain. Bilden visade en bild av Trump själv, en bild på den amerikanska flaggan, Vita huset, en bunt amerikanska sedlar och några soldater på ett fält i bildens nedre hörn, med texten ”Vi behöver riktigt ledarskap. Vi behöver resultat. Låt oss få US tillbaka på banan!”

Men soldaterna på bilden var inte amerikanska soldater, utan nazister. På bilden syntes att soldaterna bar uniformer från Waffen-SS.

När fadäsen uppmärksammades togs bilden bort från Twitter. Donald Trumps administration hävdade att det inte var Trump själv som gjort bilden eller twittrat ut den. Kampanjarbetarna säger istället att det var en ung praktikant som hade satt ihop kollaget och skickat ut bilden.

Annons
X
Annons
X

Många har blivit upprörda över Trumps uttalande om att mexikanska immigranter är våldtäktsmän och knarkare.

Foto: Ross D Franklin/AP Bild 1 av 1

Bild 29 av 34

Mexikaner ”kriminella våldtäktsmän”

Många har blivit upprörda över Trumps uttalande om att mexikanska immigranter är våldtäktsmän och knarkare.

Många har blivit upprörda över Trumps uttalande om att mexikanska immigranter är våldtäktsmän och knarkare. Foto: Ross D Franklin/AP

Donald Trump har under sin påbörjade kampanj hållit tal där han utrycker att han är "rasande" på Mexicos regering för att de "skickar" folk "USA inte vill ha".

Han har också beskrivit de som kommer från grannlandet som kriminella våldtäktsmän, ett uttalande som inte har landat i god jord hos landets omkring 14 miljoner personer med mexikansk bakgrund.

Flera företag och näringsidkare har nu avlutat sitt samarbete med Trump, däribland varuhuset Macy’s. produktionsbolaget NBC, Univision och NASCAR.

Annons
X
Annons