Annons
X
Annons
X

14-åringar jobbade hos Apples Kinapartner

Foxconn Technology Group, som bland annat tillverkar Iphone för Apples räkning, har hamnat i skottgluggen. Enligt uppgifter från företaget självt har bolaget funnit på minderåriga praktikanter som jobbat vid en av företagets fabriker i Kina.

Foxconn har ofta kritiserats för de anställdas arbetsvillkor.
Foxconn har ofta kritiserats för de anställdas arbetsvillkor. Foto: SCANPIX

Det var vid en inspektion som Foxconn uppdagade att så unga personer som 14 år var en del av arbetsstyrkan på en fabrik i staden Yantai i östra Kina, uppger nyhetsbyrån AP. Lägsta lagliga ålder för att vara arbetsför i Kina är 16 år. Telefontillverkaren uppger att de minderåriga nu skickats tillbaka till sina respektive skolor.

Foxconn har ett lärarlett praktikprogram som tar in yrkesinriktade studenter för jobb mellan tre och sex månader i sina fabriker. Bolaget, som ägs av taiwanesiska Hon Hai Precision Industry, vill inte avslöja hur många minderåriga praktikanter som upptäcktes vid inspektionen.

”Vi inser vårt fulla ansvar för detta brott och har bett om ursäkt till alla de praktikanter som inte hade åldern inne” uppger Foxconn i ett uttalande och tillägger att den personal i företaget som bär ansvaret för att ha anställt minderåriga kommer att avskedas omedelbart.

Annons
X

Foxconn tillverkar både Iphone och Ipad för amerikanska Apple och monterar även produkter för Microsoft och Hewlett-Packard. Foxconn ger ingen fingervisning om vilka produkter som producerats vid de anläggningar där minderåriga har förekommit i personalstyrkan.

En kinesisk arbetstagarorganisation som ser till löntagarnas rättigheter, Kina Labor Watch, säger i ett uttalande att huvudansvaret vilar på de skolor som låtit minderåriga praktisera vid företaget men att det också är klandervärt att Foxconn inte grundligt tagit reda på åldern på de ungdomar som jobbat där. Foxconn är en av Kinas största arbetsgivare med runt 1,2 miljoner anställda i fabriker i flera städer.

Villkoren och förhållandena för den arbetskraft som jobbar i fabriker i Kina är ett känsligt kapitel för de utländska bolag som lägger ut sin tillverkning i nationen för att hålla nere kostnaderna. Inte minst tillverkning av kläder, skor och hemelektronik i Kina är en vanlig företeelse bland storbolag för att få en så billig produktion som möjligt.

• LÄS OCKSÅ:
Upplopp vid Foxconns Applefabrik
• LÄS OCKSÅ:
Ny salva kritik mot Apples arbetsvillkor

Apple anlitade tidigare i år Fair Labor Association för att ta hjälp av denna organisation i granskningen av arbetsförhållanden bland it-jättens underleverantörer i Kina, bland annat på Foxconns fabriker. Tidigare har bland annat kommit i dagen allvarliga överträdelser mot Kinas arbetsmiljölagar.

Apples vd Tim Cook har tydligt markerat att koncernen sätter schyssta arbetsrättliga villkor i första rummet, oavsett var i världen produkterna sätts samman.

– Vi anser att arbetare överallt har rätt till en säker och rättvis arbetsmiljö och därför har vi bett FLA (Fair Labor Association) att oberoende utvärdera förhållandena hos våra största underleverantörer. Inspektionerna som nu pågår saknar motstycke inom elektronikbranschen, både till storlek och bredd, och vi uppskattar att FLA har gått med på att ta det ovanliga steget att namnge olika fabriker i sina rapporter. heter det i ett uttalande från tidigare i år.

Upptäckten av minderåriga arbetare vid fabriken i kinesiska Yantai ska däremot ha gjorts i samband med en inspektion som Foxconn självt initierat.

Annons
Annons
X

Foxconn har ofta kritiserats för de anställdas arbetsvillkor.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X