Annons

Snart får 90-åriga Maria ta emot besök igen

Johanna Bister med sonen Melker Bister träffar sin 90-åriga mormor Maria Karlsson vid äldreboendet Ängen i Örebro.
Johanna Bister med sonen Melker Bister träffar sin 90-åriga mormor Maria Karlsson vid äldreboendet Ängen i Örebro. Foto: Pavel Koubek/Icon Photography

Det nationella besöksförbudet på äldreboenden hävs från och med 1 oktober, meddelade socialminister Lena Hallengren (S) på tisdagen.

90-åriga Maria Karlsson som bor på ett äldreboende i Örebro välkomnar beslutet.

– Det blir roligt, säger hon.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Det blir roligt”, säger 90-åriga Maria Karlsson om att det nationella besöksförbudet vid äldreboenden ska hävas den 1 oktober.

Foto: Pavel Koubek/Icon Photography

Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

För Daniel Forsberg, biträdande verksamhetschef vid vård- och omsorgsboendet Sirishof i Örebro, är beskedet efterlängtat.

Foto: Pavel Koubek/Icon Photography

Sedan den första april har ett nationellt besöksförbud gällt på landets samtliga äldreboenden. Förbudet, som infördes för att förhindra smittspridningen av coronaviruset, har sedan dess förlängts vid två tillfällen. Men vid en pressträff på tisdagen meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att det hävs från och med den 1 oktober.

– Det råder ingen tvekan om att det här är efterlängtat. Det senaste halvårets besöksförbud har försvårat eller omöjliggjort besök för många. Att vi kan lyfta det är positivt, sade Hallengren.

Annons
Annons
Annons