Annons

130 mord utreds i Stockholm just nu - Akilov i kontakt med IS-cell

Sverige är det land i Norden där flest personer skjuts till döds. Under 2017 eskalerade våldet bland unga kriminella män med skjutvapen.

Gatugängens logik är tydlig: Skjut innan du själv blir skjuten.

Antalet skjutningar har ökat dramatiskt och förorten är värst drabbad. Bara i Stockholmsregionen hanterar polisen just nu över 130 pågående mord- och mordförsöksutredningar – där 67 gäller mord.

Nästan en tredjedel av Sveriges befolkning oroar sig i stor utsträckning över brottsligheten i samhället visar nya siffror från Brottsförebyggande rådet.

SvD:s reportrar Erica Treijs och Frida Svensson har djupdykt i tre uppmärksammade mord i Stockholmsförorten Hallonbergen. De har också tagit del av polisens strategi för att stoppa det gängrelaterade våldet.

Tidigare i veckan åtalades 39-årige Rakhmat Akilov för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april förra året. I en rad artiklar har SvD kartlagt den misstänkte terroristens IS-kontakter. Rakhmat Akilov hade kontakt med minst två personer samtidigt som han utförde terrorattacken.
Dessa personer ingår i en IS-cell som befann sig i Irak, enligt radiojournalisten Sirojiddin Tolibov, som kartlägger personer från Centralasien som anslutit sig till IS.

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons
Annons