Annons

13 uppkopplade prylar i snitthushållet

Det svenska snitthushållet har nu 13 uppkopplade prylar. enligt Telia.
Det svenska snitthushållet har nu 13 uppkopplade prylar. enligt Telia. Foto: Jessica Gow/TT

Strängnäs är lite otippat kommunen där hushållen har flest uppkopplade prylar. Utöver de självklara – mobiler, surfplattor och tv – handlar det om högtalare, lås, larm och inneklimatteknik, visar en genomgång som Telia gjort av sina bredbandskunder.

Under strecket
TT
Publicerad

Det har talats ganska länge om det uppkopplade eller digitala hemmet och när ett svenskt hushåll i snitt har 12,7 uppkopplade saker handlar det inte längre om ett framtidsscenario. Telia levererar fast bredband till omkring 1,1 miljoner hushåll och är bolagets egna siffror representativa för landets 4,2 miljoner hushåll så handlar det om 53 miljoner uppkopplade prylar.

Då ska man komma ihåg att om ett par år är de nya mobila 5G-näten på plats som verkligen ska bli hemmaplan för de uppkopplade prylarna eller sakernas internet. Men den tekniken är i första hand avsedd för industrins behov av snabbt mobilt bredband medan prylarna i hemmen nästan uteslutande blir uppkopplade via en router, påpekar Rickard Damm, chef för Telia Zone, bolagets tjänsteplattform för det fasta bredbandet.

Annons
Annons
Annons