Annons

1,3 miljoner ton mat slängs – mataffärer tar krafttag

En sorts outletförsäljning – fast för mat. Det är det senaste knepet i kampen mot matsvinn i landets butiker. Bakom satsningen står matbutiken Paradiset, som kommer att börja erbjuda överbliven mat från vissa leverantörer i sina butiker.

– Vi är glada för att någon butik vill ha vårt svinn, säger Renée Voltaire, en av leverantörerna som är med i satsningen.

Uppdaterad
Publicerad
Det vanligaste knepet för att bli av med svinnet är enkelt: att sälja kött, mejeriprodukter, frukt och grönt till ett rabatterat pris när varorna närmar sig ett utgånget datum.
Det vanligaste knepet för att bli av med svinnet är enkelt: att sälja kött, mejeriprodukter, frukt och grönt till ett rabatterat pris när varorna närmar sig ett utgånget datum. Foto: Lars Pehrson

Varje år slängs tonvis med mat i Sverige, närmare bestämt 1,3 miljoner ton per år. Livsmedel som hade kunnat bli middag, om den ätits upp i tid.

Det vanligaste knepet för att bli av med svinnet är enkelt: att sälja kött, mejeriprodukter, frukt och grönt till ett rabatterat pris när varorna närmar sig ett utgånget datum.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 3

1,3 miljoner ton, eller 130 kilo per person – så mycket mat slänger vi varje år.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 3

Fyndlådor är ett sätt.

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons