Annons

12 000 har fått körkort med krav på alkolås

Sedan körkort med krav på alkolås infördes 2012 har 12 000 personer fått det beviljat som alternativ till indraget körkort. Arkivbild.
Sedan körkort med krav på alkolås infördes 2012 har 12 000 personer fått det beviljat som alternativ till indraget körkort. Arkivbild. Foto: Anders Andersson / TT

Sedan körkort med krav på alkolås infördes 2012 har 12 000 personer fått det beviljat som alternativ till indraget körkort.

– Vi ser att återfallen minskar för gruppen som har varit med i alkolåsprogrammet, säger Per-Ola Skarviken på Transportstyrelsen.

Under strecket
Troy Enekvist / TT
Publicerad

Att ansöka om alkolås i stället för att få körkortet indraget har funnits som möjlighet sedan 2012. I dag ansöker och beviljas ungefär var tredje rattfyllerist alkolås. Villkoren att få ett körkort med det speciella kravet är att man själv bekostar och installerar ett godkänt alkolås i sitt eller sina fordon samt att man går på regelbundna läkarkontroller.

– Vi brukar peka på att det har varit en framgång för dem som varit med i programmet. Även ur andra aspekter, som att de får behålla sitt jobb och att en mindre andel blir sjukskrivna gentemot dem som får körkortet indraget. Det är inte bara positivt ur trafiksäkerhetssynpunkt utan även ur ett samhällsperspektiv och för den enskilde, säger Per-Ola Skarviken, alkolåssamordnare på Transportstyrelsen.

Annons
Annons
Annons