12/8: ”Först då insåg jag att jag befann mig i ett krig”

Vladimir Littauer, 22 år är rysk kavallerist. När ett anfall utvecklar sig mot den lilla staden Marggrabowa, betraktar han det på avstånd: ”Det var vackert snarare än skrämmande. Kunskapen om att vi bevittnade hur människor dödade varandra uppfyllde varken min hjärna eller mitt hjärta.”

Under strecket
Publicerad
Ryska husarer.

Ryska husarer.

Annons

Är detta krig? Sommarsolen går upp över en lantlig idyll. Han ser välskötta bondgårdar i sten, prydliga byar. Han ser öppna fält, höstackar och små skogsdungar. Han ser blänkande sjöar och mjukt böljande kullar. De rider långsamt längs en smal och ringlande grusväg. Över kolonnen gungar lansarnas röd-blå-gula vimplar. En romantisk tavla: ”Husarer i pastoralt landskap.” Det är bara en sak som inte stämmer. Han ser nästan inga människor. Ännu har dock ingenting hänt, inget nämnvärt. Medan det fortfarande var mörkt stötte fotfolket – som går vid sidan om dem – ihop med något man antar var tyska soldater. Skottlossning kunde då höras på håll, men det var allt.

Sedan några timmar befinner sig Vladimir Littauers husarskvadron inne i Ostpreussen. Gränsen var inget mer än ett grunt dike, där de kunde se en påle med det tyska riksvapnet ligga kullvält på gräset. Målet för operationen är en liten tysk stad, Marggrabowa. De undersöker husen de passerar. Husen är tomma. I några av dem står halvätna morgonmål framme. Maten är ännu varm.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons