11 tänder ger ledtrådar till mänsklighetens uppkomst

Nyfunna fossiler från en 10 miljoner gammal apa kan innehålla ledtrådar till den mänskliga artens uppkomst. En käke och elva tänder har hittats i norra Kenya.

Under strecket
Publicerad
Annons

Benresterna från den tio miljoner gamla apan, som är av en hittills okänd art, grävdes fram av ett kenyanskt-japanskt forskarlag i norra Kenya. Apan har fått det latinska namnet Nakalipithecus nakayamai. Fossiler från denna period är väldigt ovanliga, enligt BBC. Den nya aparten tros vara den sista gemensamma förfadern till gorillor, schimpanser och människor. Sedan ska de tre arternas utveckling ha gått åt olika håll.

Genetiska studier har pekat mot att människor och schimpansernas förfäder gick separata vägar för mellan sju och fem miljoner år sedan. Men tills nu har det hittats väldigt lite lämningar som är ännu äldre än så i Afrika, vilket har fått vissa forskare att spekulera i att aporna lämnade Afrika och immigrerade till Europa och Asien, för att sedan återvända till Afrika. De nya fynden talar emot den så kallade ”ut ur Europa-teorin”, säger Yutaka Kunimatsu som ledde studien som hittade den 10 miljoner gamla käken i Kenya.

Annons
Annons
Annons