Annons
X
Annons
X

11 frågor om bröllopet

INFÖR BRÖLLOPET Flyttar Daniel och Victoria till Slottet? Sänds bröllopet live? Och kan en nationell fest mitt i krisen ge ekonomin en kraftinjektion? SvD söker svar från experterna om det kungliga bröllop som nu komma skall.

[object Object]
Kärleksparet och Villa Beylon vid Ulriksdals slott som eventuellt kan bli parets bostad efter bröllopet. Foto: LEIF R JANSSON OCH HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Varför väntade de så länge med att slå till?

– Det var ett aktivt val, de behövde tid på sig, säger Jenny Alexandersson, hovreporter på Svensk Damtidning, som i sitt arbete ständigt följer i kronprinsessans spår.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Catarina Hurtig, hovreporter och författare som driver bloggen ladylike.se, tror att Daniel Westling behövde bli ”varm i kläderna”. Att bröllopet blir först nästa år tror hon har både praktisk och symbolisk förklaring.

  Annons
  X

  – Dels är inte Norrbro färdigrenoverad i sommar och det är där som kortegen ska gå med det fantastiska hovstallet. Dels har vi i år värdskapet för Europeiska unionen, säger hon.

  Var gifter de sig?

  Ingen vet, men alla räknar med att det blir i Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm. Där gifte sig kung Carl Gustaf och drottning Silvia den 19 juni 1976.

  – Storkyrkan är tradition. Där gifter man sig i den svenska kungafamiljen, i nio fall av tio, säger Roger Lundgren, kungaexpert på magasinet Queen.

  Vem viger paret?

  – Inget vet detta, men alla som SvD talar med tror att det blir ärkebiskopen Anders Wejryd.

  Vilka får komma?

  Riksdag, regering och utländska dignitärer. Självskrivna, enligt Se och Hörs mångårige kungaexpert Sten Hedman, är dessutom kronprinsessans gudföräldrar: drottning Beatrix av Nederländerna och kung Harald av Norge. Catarina Hurtig tror på ett blandat sällskap.

  – Det blir vänner från bådas vänkretsar, Victorias från Enskilda gymnasiet och Daniels från Ockelbo. Men även kungliga gäster från hela Europa och även den thailändska familjen, som kungafamiljen har starka band till, och kejsarfamiljen från Japan.

  Vad har Victoria på sig i kyrkan?

  Det är förstås än så länge hemligt. Men det blir sannolikt inte Dior, som mamma.

  – Hon kommer att ha på sig en svenskdesignad brudklänning av Lars Wallin eller Per Engsheden, gissar jag, säger Roger Lundgren, på magasinet Queen.

  Vilka blir brudnäbbar och tärnor?

  – Madeleine kan mycket väl bli brudtärna, Victorias privata väninnor också. Många av hennes kompisar har ju småbarn och hon är gudmor åt hur många kungliga bäbisar som helst. Det kan mycket väl bli ett imponerade följe, säger Roger Lundgren på Queen.

  Vad kostar bröllopet och vem betalar?

  Oklart. Men det kommer inte att snålas.

  – Det kommer att handla om tiotals miljoner kronor. Men man bör tänka på att detta också drar in pengar till landet och det är en jättebra pr-möjlighet. I Norge betalade Harald en stor del ur egen ficka, säger hovreporter Catarina Hurtig.

  Hur kan svenska folket följa bröllopet?

  Varken SVT och TV4 har ännu något avtal med Hovet. Men TV4 ska sända direkt, säger Fredrik Lundberg, samhällschef på TV4.

  – Vi får hitta en gemensam lösning med SVT, sannolikt parallella sändningar. Det jag är väldigt glad över är att vi har någonting som ingen annan har: en serie om släkten Bernadotte av Greger Nowinski, som gjorde serien om Wallenberg, där han fått helt unik access till kungafamiljen under ett år nu, med mycket öppenhjärtiga intervjuer. Den sänder vi under 2010.

  SVT har en ”hög beredskap”, berättar Helga Baagøe, SVT:s kommunikationsdirektör:

  – Det som är SVT:s exklusivitet är att vi har ett otroligt omfattande och rikt arkiv som ingen annan kan matcha och vi har stora planer på hur vi ska kunna utnyttja det.

  Vad kan bröllopsyra betyda för svenska folket i kristider?

  – Numera, inte så mycket. Folk tycker att det är roligt med kungafamiljen men det är inte samma dyrkan som förr när man hade kungafamiljen på torrdassväggen, säger Gillis Herlitz, antropolog och etnolog.

  – Men i krisläget kan det vara lite speciellt. Vad svenska folket behöver just nu är en tillflykt. Eskapism, och det kan detta ge, säger han.

  Olika bröllopsrelaterade produkter kommer att ge detaljhandeln ökade intäkter på runt 2,5 miljarder kronor veckorna runt bröllopet, spår Svensk handel i en rapport, rapporterar TT. Hotell- och restaurangbranschens arbetsgivarorganisation räknar med att omkring 12 000 turister kommer till Stockholm under bröllopsveckan och att de ska bo och äta för cirka 200 miljoner kronor.

  – Det här bröllopet kommer att ge mycket positiv publicitet. Nästa år är det 200 år sedan familjen Bernadotte kom till Sverige, säger författaren Herman Lindqvist.

  Var ska de bo sen?

  Enligt ett pressmeddelande från Hovet är frågan under övervägande. Några olika alternativ prövas. I spekulationerna nämns Drottningholm, där kungaparet bor, Ulriksdals slott och Stockholms slott i City.

  Hur påverkas monarkin av att Victoria gifter sig med en ”man av folket”?

  Olof Ruin, professor emeritus i statsvetenskap och grundlagsexpert, konstaterar att inga konstitutionella komplikationer finns.

  – Konungen har gett sitt tillstånd efter att ha talat med regeringen. Sedan finns frågan vad det får för konsekvenser för monarkin. Att vederbörande inte själv är någon kunglig person, det kan uppfattas som någonting som undergräver legitimiteten för monarkin. Men det kan också ge kungahuset en folklig förankring, säger han.

  Författaren Herman Lindqvist påpekar att Daniel Westling är känd av majoriteten av svenska folket:

  – Han har aldrig gjort bort sig på något vis, han har aldrig kastat groggar på någon fotograf eller gråtit ut i någon svensk damtidning. Han har varit stabil och trygg, vanlig hygglig kille som sköter sig.

  Annons
  Annons
  X

  Kärleksparet och Villa Beylon vid Ulriksdals slott som eventuellt kan bli parets bostad efter bröllopet.

  Foto: LEIF R JANSSON OCH HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X