Annons
X
Annons
X

11-åring tvingades av tåget – var saknad hela natten

Den elvaåriga flicka som saknades sedan en konduktör tvingat henne av tåget i Kumla är återfunnen.

Flickan kördes av tåget eftersom hon inte hade någon biljett.

(uppdaterad)
[object Object]
En 11-årig flicka kastades på tisdagskvällen av tåget vid Kumla station då hon inte kunde visa upp någon giltig biljett. Foto: SCANPIX

– Hon anträffades 08.26 på onsdagsmorgonen, säger Lotta Lindblad vakthavande befäl vid Örebropolisen till SvD.se.

– Hon hade blivit omhändertagen av en äldre dam och sovit över hos kvinnan under natten.

Kvinnan som hittade flickan i går kväll var Kumlabon Gabrielle Ehnemark.

Annons
X

– Hon stod och storgrät i undergången av järnvägen. Jag kom från mataffären och hörde lång väg att hon gråter, det är klart att jag går fram, säger hon, och berättar hur hon försökte prata med flickan.

– Jag frågar om hon blivit antastad och hon svarar nej, och jag tänker: tur att hon inte blivit våldtagen. Då frågade jag vad som hade hänt och hon svarar att hon inte har någonstans att bo. Jag sa att då får du bo hos mig.

– Hon var väldigt upprörd men följde självmant med mig hem. Jag bjöd på middag och när hon somnade i soffan framför tv:n tänkte jag att jag ringer polisen i morgon, förklarar Gabrielle Ehnemark, som menar att hon gjorde det hon tror alla skulle ha gjort om de hittat en ensam, gråtande flicka.

– Jag ville bara skydda henne och jag tror många skulle ha gjort likadant, även om jag såg en människa som bara gick förbi. Nu har hon fått åka polisbil hem och är i trygga händer i alla fall, säger hon.

Storasystern, som hade biljetterna, var inne på toaletten när konduktören kom.

Händelsen inträffade omkring klockan halv åtta på tisdagskvällen, men först tre timmar senare kontaktade trafikledningen på SJ Örebropolisen och berättade vad som hänt.

Då hade tåget bytt personal i Hallsberg och systern hade fått kontakt med den nya personalen som hjälpte henne att slå larm. Konduktören som tvingat av flickan i Kumla fanns då inte längre ombord.

Klockan halv fyra på onsdagsmorgonen var flickan fortfarande borta. Polisen letade då i trappuppgångar och på andra ställen i Kumla där en rädd liten flicka skulle kunna tänkas gömma sig.

Tåg som lämnat Kumla under kvällen genomsöktes också.

Någon förklaring till konduktörens agerande hade polisen inte fått under natten.

På SJ undersöker man just nu händelsen.

– Vi håller på för full och går igenom det här. Vi har pratat med personalen som arbetade när hon klev av och de är naturligtvis skakade och ledsna över det som hänt. De gjorde bedömningen att hon var mycket äldre och de hade heller inte klart för sig att det fanns en äldre familjemedlem kvar på tåget, säger Sven-Ingvar Håkansson, presskommunikatör på SJ.

– Det är väldigt beklagligt det som inträffade. Hade vi vetat att flickan varit så ung hade vi inte låtit henne kliva av utan att det varit en vuxen som tagit emot henne, säger han.

Enligt Sven-Ingvar Håkansson har det hänt förut att barn har fått kliva av tåg. Man har då sett till att det finns en vuxen som möter dem.

I det här fallet reste den 11-åriga flickan med sin 22-åriga storasyster.

– Barn upp till 16 år reser gratis i vuxet sällskap, men det kom inte fram här i samband med avvisningen, säger Sven-Ingvar Håkansson.

Någon övre eller undre gräns för när man kastar av personer från tåget finns inte.

– Man måste ju ha en giltig biljett, det är reglerat. När det gäller barn får man se lite mellan fingrarna, säger Sven-Ingvar Håkansson.

Än kan han inte svara på om det kommer att bli några följder för personalen som kastade av flickan.

– Det kan inte kommentera, vi måste ha hela bilden innan vi kan gå vidare.

– Det begicks ett fel och vi beklagar det som inträffat.

Polisen har avskrivit misstankarna om att konduktören som avvisade flickan begått något brott.

– Vi tycker inte att det ligger ett brott bakom händelsen. Rent teoretiskt kan ju personalen ha brutit mot några av SJ:s regler men det är en senare fråga, säger Örebropolisens informatör Mats Nylén till TT.

Flickan har en bakgrund som flykting och kan, enligt Mats Nylén, vara äldre än de elva år som angetts på grund av oklara personliga uppgifter.

Enligt Mats Nylén, pressinformatör vid Örebropolisen, kan flickan upplevas som äldre än 11 år.

– Konduktören har uppfattat henne som kanske 16–18 år, säger han till TT.

Mats Nylén hävdar att flickans födelseuppgifter inte behöver stämma, eftersom hon kommit som flykting från Afrika.

– Hon kan lika gärna vara både 12 och 13 och 14 år, och då ser hon ju större ut.

Han anser därför att händelsen fått orimliga proportioner.

– Grundregeln när man åker tåg är att visa biljett, det måste man komma ihåg. Men sedan måste man använda sitt omdöme som konduktör också, säger Nylén.

En man från Malmö har polisanmält händelsen.

– Jag har ingen uppfattning om den, det står alla fritt att anmäla vad som helst. Jag kan bara konstatera att det har kommit in en anmälan om någon form av hatbrott, säger Nylén.

Penilla Gunther, riksdagsledamot för Kristdemokraterna, vill att speciella barnguider ska finnas tillhands på tågen.

– Barnguider behövs på de långa tvärgående tågsträckorna för ensamresande barn. Med egen erfarenhet vet jag rädslan att skicka barnen själva på tåget, om något skulle hända, oväntade händelser med stopp eller byten, skriver hon i ett pressmeddelande med anledning av att en elvaårig flicka i går avvisades från ett SJ-tåg vid stationen i Kumla.

– Nu var det ett syskonpar som åkte, men närmare hundratusen barn per år berörs av sina föräldrars separation och i många fall flytt av ena föräldern till annan ort. Många barn skulle därför behöva hjälp att pendla mellan föräldrarna, skriver Penilla Gunther vidare.

Gunther har tidigare motionerat i riksdagen om att införa barnguider på tåg.

– Det är ett uttryck för ett osedvanligt dåligt omdöme och jag tror att alla förstår att så här kan man inte göra. Man förväntar sig mer av kollektivtrafiken än så, säger S-ledaren Håkan Juholt till TT.

Han tror inte att skärpta regler skulle kunna förhindra att sådant här händer.

– Nej det som behövs är stora mått av gott omdöme, säger han.

Kumla TT

Annons
Annons
X

En 11-årig flicka kastades på tisdagskvällen av tåget vid Kumla station då hon inte kunde visa upp någon giltig biljett.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X