Annons

11-åring kan få fredspris

Svenske John Guidetti, 11, har lite speciella krav att uppfylla för att få spela fotboll. Han måste städa i Nairobis slumkvarter. Nu har John nominerats till Nobels fredspris, tillsammans med nästan 100 000 kenyanska ungdomar i organisationen Mysa.

Under strecket
Publicerad

Det är 82 år sedan Hjalmar Branting fick dela Nobels fredpris med norrmanen Christian Lange. Nu kan en svensk 11-åring åter få en liten bit av fredspriskakan.
En norsk regeringsledamot har nominerat den kenyanska organisationen Mysa (Mathare Youth Sports Association projects) till fredspriset. Motiveringen är att Mysa har fått tusentals ungdomar från slummen att ägna sig åt idrott och miljösanering i stället för att begå brott.
– Förut sköt de varandra, snodde saker och sniffade lim. Nu spelar de fotboll i stället, säger Bromma-killen John Guidetti, 11.

Han räknas som en stor talang av hemmaklubben Brommapojkarna. Men hans nuvarande fotbollsplan ligger mitt i det stora slumområdet Mathare i Kanyas huvudstad Nairobi. Det är en oregelbunden tom yta undanröjd från fallfärdiga skjul. Där spelar många ungdomar barfota på den dammiga röda jorden, bland rötter, skräp och ibland glasbitar.

Annons
Annons
Annons