11 år senare – alla turer i Assangefallet

Julian Assange i London, 2019.
Julian Assange i London, 2019. Foto: Matt Dunham/TT

Varför tog Julian Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London? Och varför slängdes han sedan ut sex och ett halvt år senare? Här är turerna runt Wikileaks-grundaren de senaste tio åren.

Under strecket
Publicerad
Thomas Olsson och Per E Samuelsson företrädde Julian Assange vid häktningsförhandling  i juni 2014.

Thomas Olsson och Per E Samuelsson företrädde Julian Assange vid häktningsförhandling i juni 2014.

Foto: Magnus Liam Karlsson/TT
Julian Assange på balkongen till Equadors ambassad 19 maj 2017 efter beskedet om att våldtäktsanklagelserna mot honom lagts ner.

Julian Assange på balkongen till Equadors ambassad 19 maj 2017 efter beskedet om att våldtäktsanklagelserna mot honom lagts ner.

Foto: Ray Tang/TT
Julian Assange anländer till Westminster Magistrates Court i London.

Julian Assange anländer till Westminster Magistrates Court i London.

Foto: Rob Pinney/TT
Annons

I slutet av sommaren deltar Julian Assange i ett seminarium i Stockholm anordnat av den socialdemokratiska Broderskapsrörelsen. Han är en av Wikileaks grundare och vid tillfället talesperson för den ideella visselblåsarföreningen som startades 2006. Assange söker även arbetstillstånd och uppehållstillstånd i Sverige, troligen för att kunna registreras som ansvarig utgivare för Wikileaks som då saknar en sådan. Organisationen har en del av sina servrar i Sverige och använder vid tillfället Piratpartiets tekniska resurser för att lägga ut sitt material. 20 augusti anhålls Assange istället i sin frånvaro då han med anledning av två kvinnors vittnesmål – däribland Anna Ardins – misstänks för våldtäkt och ofredande. Fem dagar senare läggs förundersökningen om våldtäkt ner, men efter omprövning återupptas den.

Under hösten görs upprepade försök att hålla förhör med Assange som häktas i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för för våldtäkt, sexuellt ofredande samt olaga tvång och han efterlyses internationellt. I december grips han av brittisk polis, men släpps mot borgen. Häktningsförhandling i brittisk domstol inleds.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons