Annons
X
Annons
X

"100 städer som Molenbeek i Frankrike"

I Frankrike rasar nu debatten om alla stadsdelar som kan vara grogrund för terrorism.

– Det finns runt 100 stadsdelar som liknar det belgiska terroristnästet Molenbeek, uppger landets minister för städer, unga och idrott.

Brysselattackerna
[object Object]
Brysselkvarteret Molenbeek. Foto: Lars Pehrson

Brysselkvarteret Molenbeek är redan en skräckhistoria. Det var där många av terroristerna i nätverket som slog till i Paris och Bryssel höll till.

Men nu säger den franske ministern med ansvar för stadsutveckling och ungdom, Patrick Kanner, att situationen med islamistisk radikalisering är minst lika allvarlig i mängder av stadsdelar i Frankrike.

– Vi vet att det idag finns ett hundratal stadsområden i Frankrike som uppvisar likheter med det som har hänt i Molenbeek.

Annons
X

– Molenbeek är starkt koncentrerad fattigdom och arbetslöshet… ett utanförskapssamhälle med maffiasystem, ett samhälle där det kommunala, allmänna knappt längre är kvar, ett samhälle där de förtroendevalda har gett upp, säger Patrick Kanner i en intervju med Europe 1/Télé Le Monde.

När förortsupploppen skakade Frankrike 2005, blev en del av den unga generationen så illa påverkad att fröna till dagens radikalisering med rekrytering till jihadism slog rot, enligt Kanner. Den socialdemokratiske ministern säger att detta skedde samtidigt som "salafismen blev internationell".

Klart är att ämnet utanförskapsområden och terrorism skakar om i fransk politik just nu. Efter torsdagens tillslag i norra Paris, Argenteuil, där mängder av ammunition och automatvapen, samt kemikalier påträffades hos ytterligare en terrormisstänkt, sa talesmannen för republikanerna att Argenteuil var "ett område som spårat ur".

Det är dock till vänster i fransk politik som ämnet är lite nyare. En rad politiker i de berörda kommunerna tar avstånd och säger att deras stadsdelar inte får stigmatiseras.

Annons

Brysselkvarteret Molenbeek.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X