100 procent rätt

UPPFÖLJNING:

Fem råd med goda resultat. Så ser vi på saken när vi synar våra slutsatser från ett år sedan. Aktierna som gick vägen var G5 Entertainment, Balder, Alphahelix, Storytel och Stendörren. I G5, som gått oerhört bra på börsen, borde vi inte varit så snabba med vinsthemtagningen. Andra aktier som analyserades var: Ericsson, Probi, Dustin Group och Pharmacolog.

Läs mer om Börsplus uppföljning

Kommentar till alla aktieanalyser från 1–14 januari 2017

# Probi -38% (Neutral)

När vi skrev om probiotikabolaget Probi för ett år sedan stod aktien i 560 kronor och hade en spikrak uppgång bakom sig. Detta efter en period av kraftig tillväxt och stigande värderingsmultiplar. Kursen hann just snudda 600-kronorsnivån när Probi istället började risa marknaden med svaga rapporter och vinstvarning i september.

En obekväm signal är att Probi strax innan resultathaveriet tog in en ny finanschef med direkta kopplingar till bolagets huvudägare, tyska Symrise. Det är en okonventionell rekryteringskanal men förhoppningsvis är ändå huvudägarens intresse för Probi i linje med minoritetsägarnas. I dag står aktien i 330 kronor men inga insiders verkar intresserade av att köpa aktien.

# Balder +21% (Köp)

Att köpa Balder under fastighetsfrossan i januari 2017 visade sig bli en bra affär. Aktien har utvecklats knappt 20 procent bättre än index mycket på grund av att substansvärdet har fortsatt stiga. Mestadels beror detta på stora orealiserade värdeökningar i beståndet – av rätt skäl (ökat driftsöverskott) men också av "fel" (sänkt direktavkastningskrav på fastigheterna).

# G5 Entertainment +24% (Köp)

Det blev en mycket kort svängom i mobilspelbolaget. Börsplus snabbanalys baserat på försäljningssiffror för Q4 pekade på ytterligare uppsida i aktien. Vi vände dock fot "bara" 24 procent och några dagar senare när negativa nyheter om en tvist med en affärspartner dök upp. I backspegeln skulle man hängt kvar i aktien som fortsatt upp. Men köprådet blev ju bra ändå.

# Ericsson +4% (Neutral)

Börsplus har legat hyggligt rätt i Ericsson de tre-fyra gånger vi kikat på bolaget. Denna gång tog vi bort ett köpråd som givit god avkastning från nivåer nära botten under hösten 2016. I dag står aktien på samma nivå som vid fimpandet av köprådet så den neutrala statusen är inget vi har skäl att ångra.

# Alphahelix +12% (Köp)

Medicinteknikbolaget utvecklades bra i början av fjolåret, både som aktie och som det verkade i verksamheten. Ett vd-byte slutade dock i förskräckelse härom dagen då den nye vd:n fick sluta på dagen och den förre återinträdde. Därmed är aktien nästan tillbaka på ruta ett. Inte bra men heller ingen katastrof. Det kan fortfarande bli vinst i lotteriet Alphahelix.

# Storytel +27% (Köp)

Bolaget bakom ljudboks-appen blev en finfin investering sedan vi först började förespråka aktien. För ett år sedan upprepades köprådet efter en stark tillväxt i antal abonnenter under slutet av 2016. När aktien sedan fortsatte upp kom Storytels abonnemangsintäkter att värderas i nivå med globala succébolag som Netflix, vilket motiverade en rådsänkning på dryga 60 kronor.

# Stendörren 8% (Köp)

Stendörren äger fastigheter inom lager, kontor och lätt industri i Stockholm med omnejd. För ett år sedan handlades aktien med en hyfsad substansrabatt och dessutom såg vi potential i bolagets byggrättsportfölj. Under året har rabatten blivit högre snarare än lägre – men uppvärderade byggrätter har ökat substansvärdet vilket ändå gjort aktien till en okej placering.

# Dustin Group 26% (Neutral)

En IT-återförsäljare med inriktning på små- och medelstora företag och webbhandel. Stabil tillväxt och stora möjligheter till expansion eller utdelningar tack vare ett bra kassaflöde lockade här. Bolaget har valt att trappa upp förvärvstakten ett snäpp vilket börsen gillat. Vinsten var ungefär som väntat i fjol men värderades högre än vi vågade ta höjd för. Aktien ingår i årets utdelningsportfölj.

# Pharmacolog −48% (Neutral)

Pharmacolog kan med produkten DrugLog kontrollera att cellgiftsberedningar framställts på ett korrekt sätt inför behandling av patienter. Börsplus har flera gånger skrivit om bolaget och i samband med att man säkrade sin finansiering i höstas svängde vi om till ett köpråd. Så här långt har det varit ett bra beslut i förhoppningsbolaget.

Beställ SvD Börsplus - SvD Kundservice kundservice.svd.se
SvD Börsplus uppföljning svd.se
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X