Annons
X
Annons
X

”100 miljarder i vinst – bankerna har marginaler”

Bankerna har kommit billigt undan skattemässigt, tycker finansminister Magdalena Andersson. Därför föreslår hon nu höjd bankskatt.

Magdalena Andersson tycker att bankerna är särkilt gynnade skattemässigt
Magdalena Andersson tycker att bankerna är särkilt gynnade skattemässigt Foto: Daniella Backlund

Tillsammans med Vänsterpartiet föreslår regeringen att bankernas avdragsrätt för räntor på efterställda lån ska slopas. Detta skulle innebära ökade skatteintäkter på 1,4 miljarder kronor årligen, enligt finansminister Magdalena Andersson (S) och Ulla Andersson (V) som skrivit en debattartikel i Aftonbladet.

– Vi behöver mer resurser till barnomsorg och skolor. Det här är ett sätt för bankerna att vara med och bidra till det, säger Magdalena Andersson, till SvD.

Bankerna gjorde rejäla vinster under förra året, så det borde finnas utrymme, förklarar hon. Bankerna är också gynnade skattemässigt, tycker hon.

Annons
X

Men frågan är hur säker finansministern kan vara på att skatten verkligen kommer att plockas ur bankernas vinster, och inte bara vältras över på bankkunderna i form av avgifter och räntor.

– De fyra storbankerna gick med 100 miljarder i vinst förra året, så där finns uppenbarligen en hel del marginaler. Det är förstås viktigt att alla vi som är bankkunder är aktiva och ställer krav på bankerna så att man får bästa räntan, säger hon.

Menar du att det är bankkundernas ansvar att se till att pengarna inte tas från kunderna?

– Nej, självklart så är det bankernas sak att inte försämra villkoren för sina kunder. Men det finns uppenbarligen marginaler hos bankerna. De har också fått väldigt stora skattesänkningar genom de bolagsskattesänkningar som den förra regeringen gjorde.

Förslaget ska nu ut på remiss, och väntas komma med i budgetpropositionen i höst så att det kan träda i kraft nästa år.

Bankföreningen är dock inte glad över finansministerns förslag.

”Skattehöjningsförslaget om högre skatt på efterställda lån går tyvärr stick i stäv med ambitionerna bakom krishanteringsdirektivet. De nyligen sjösatta krishanteringsreglerna ställer höga krav på just lån som i en krissituation kan omvandlas till eget kapital” skriver Bankföreningens vd Hans Lindberg i ett pressmeddelande.

Bankföreningen varnar för att bankerna kan försvagas av högre skatter.

”Högre skatt på efterställda lån innebär att det blir svårare och dyrare att bygga upp en skyddande kapitalbas”, skriver Bankföreningen.

Men skattehöjningen är inte den enda skattefrågan som är aktuell för bankerna. Enligt DN så har storbankerna mest pengar av alla på skattekontot hos Skatteverket, och får därmed lite ränta på sina pengar så här i nollräntetider.

– Jag tycker inte det är bra. Därför, när vi fick reda på att det är onaturligt stora insättningar skattekontot, beslöt vi att sänka räntan till noll. Vi gör det så fort vi kan.

**Hur ser du på att det är just bankerna som utnyttjar skattekontot mest? **

– Jag tycker att det är ironiskt. Det har ju aldrig varit avsikten att man ska använda skattekontot på det här sättet, säger Magdalena Andersson.

Annons

Magdalena Andersson tycker att bankerna är särkilt gynnade skattemässigt

Foto: Daniella Backlund Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X