Annons

100 meter högt isberg rör sig ut till havs

Ett gigantiskt isberg som bröt sig loss från Antarktis förra sommaren har nu börjat röra sig norrut. Skulle det närma sig Sydafrika är risken stor för passerande fraktfartyg. Den globala uppvärmningen ökar risken för att allt fler isberg lossnar, med accelererande havsnivåhöjning som följd.

Under strecket
Publicerad

Ett isberg med en höjd av 100 meter och en yta dubbelt så stor som Gotland bröts loss från Antarktis förra sommaren. Nu har starka vindar fått isbergets södra del att röra sig ut mot havet, rapporterar brittiska BBC.

Tidvatten och våren i Antarktis har fått isberget, som är ett av de största som någonsin observerats, att lossna allt mer från botten som det vilar på och strömmarna kommer nu sakta att föra det norrut och sedan åt nordost.

Isberget A-68 som lossnat från området Larsen C på Antarktis och driver nu ut till havs.

Foto: British Antarctic Survey/AP Bild 1 av 4

Isberget A-68 som lossnat från området Larsen C på Antarktis och driver nu ut till havs.

Foto: British Antarctic Survey/AP Bild 2 av 4
Bild 3 av 4

I somras evakuerades ett 30-tal personer på den grönländska ön Innaarsuit då ett stort isberg närmade sig kusten, med farhågor för översvämningar som följd. Isberget, som enligt Tom Arnbom är som en knappnål i en höstack i jämförelse med isberget i Antarktis, kom aldrig så nära kusten att det skapades någon flodvåg över land.

Foto: Magnus Kristensen/TT Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons