100 000 flyktingar väntas över Medelhavet i år

Flyktingströmmen över södra Medelhavet ökar nu dramatiskt, och upptill 100 000 flyktingar väntas till Italien i år. EUs utrikesministrar möts på måndag för att diskutera läget.

  • Flyktingströmmen till Europa upphör inte. När man stänger en flyktväg dyker andra upp, säger Joe Millman vid IOM.
Under strecket
Publicerad
Fler än 100 flyktingar räddas ur en båt på Medelhavet av tyska sjömän utanför Libyen.

Fler än 100 flyktingar räddas ur en båt på Medelhavet av tyska sjömän utanför Libyen.

Foto: Matthias Schrader/AP
Matthias Schrader / AP
Foto: Matthias Schrader / AP
Annons

GENÈVE Flykten till Europa fortsätter, trots att EU sett till att Balkanrutten stängts och att flertalet flyktingar till Greklands öar nu skickas tillbaka till Turkiet. Flyktingströmmen till grekiska ö-världen har störtdykt med 90 procent under andra halvan av mars, enligt internationella migrationsorganisationen IOM. I fredags kom endast 48 människor till de grekiska öarna, jämfört med en topp på 2601 under en dag i mitten av mars.

Men istället ökar nu flyktströmmen över Medelhavet, den så kallade Libyenrutten. Hittillls i år har drygt 24 000 flyktingar och migranter gjort den livsfarliga resan över havet från Libyen till Italien, och 352 människor har drunknat på vägen. Flertalet har räddats av italienska kustbevakningen eller EU-fartyg när deras båtar drivit planlöst med döda motorer i vad som kallas ”Lampedusa-triangeln”. Tiotusentals fler uppges vänta längs Libyens kust på att göra samma resa.

Annons
Annons
Annons