Resa

10 tips: Så blir resan mer miljövänlig

Små förändringar kan göra stor skillnad, som bekant. Här är några enkla sätt att värna lite mer om Moder Jord när du reser i sommar.

1. Tåg är bäst, men…
Ska du flyga: boka utan mellanlandningar, minimera användandet av strömkrävande föremål på planet – de drar energi från flygbränslet – och välj rätt flygbolag. Enligt International council on clean transportation är Alaska Airlines mest bränsleeffektiv, följt av Frontier, Spirit, Southwest och Hawaiian Airlines.

Annons

2. Tighta packningen
Ekvationen är enkel: ju lättare flygplan, desto mindre bränsle. Packa det du verkligen behöver och som kan användas vid olika tillfällen, ladda ner böcker på ipaden och skippa de femtioelva skoalternativen.

3. Scanna e-biljetten
Istället för att printa ut den i papper (och rädda en liten bit av ett träd). It’s a no-brainer.

4. Lär dig säga: ”ingen plastpåse, tack!”
Rulla ihop din snyggaste tygpåse och plugga in frasen som får dig att avstå från plastpåsar på plats, som ”sin bolsa de plástico, por favor ”(spanska), ”mu binīru-bukuro de onegaishimasu” (japanska) eller ”ei muovipussiin, kiitos” (finska).

5. Välj bort taxin
Det finns flera fördelar med att inte vinka in en taxi så fort du kommer ut från hotellet. Via kollektivtrafiken, på cykelsadeln eller långpromenaden upplever du både platsen och människorna i den betydligt mer. Och så är du ju snäll mot miljön!

6. Lämna inga spår
Globalt produceras nästan 300 miljoner ton plast varje år, varav hälften är engångsförpackningar. Och mer än åtta miljoner ton av den dumpas i havet, enligt Plastic oceans foundation. Anamma filosofin Zero waste och gör det till en sport att minimera ditt klimatavtryck på resande fot. Istället för att köpa ännu en flaska vatten – återanvänd den förra. Och ät upp maten!

7. Välj rätt solskyddsmedel
Man räknar med att det varje år släpps upp till 6 000 ton rester från solcrèmer i haven, vilket skadar korallreven. Bovarna stavas oxybenzon och oktinoxat, som är vanligt förekommande kemikalier i solskyddsmedel. Haka på Hawaii som var först ut att säga nej till crèmer som innehåller dessa. Välj istället revvänliga produkter som Mineral tinted crème SPF 30, Coola mineral sport sunscreen stick SPF 50 och Bare republic mineral SPF 50 eller Neon color stick.

8. Återanvänd handduken
Generellt sett står hotellens tvättservice för runt 16 procent av dess vattenförbrukning, enligt Circle of Blue som rapporterar om vattenförbrukning i världen. Det är alltså betydligt bättre att inte lämna den där duschhandduken på golvet bara för att det är lite najs att få en ny varje dag.

9. Ta med favoritschampot
De söta små produkterna på hotellrummen är sällan biologiskt nedbrytbara utan utgör en massiv miljöpåverkan. Dessutom gör de knappast mirakel för håret. Ta med dina egna produkter i återanvändbara flaskor – både för svallet och klimatets skull!

10. Njut av inhemskt
Slå två flugor i en smäll – upplev de lokala råvarorna och matkulturen och undvik mat som transporterats långväga. Kul, klimatvänligt och kulturellt!

Till Toppen