Annons
X
Annons
X

10 smarta sätt att ta till vara på sista dropparna

Premium

Får du också slattar över? Inga problem – SvD:s vinexpert Mikael Mölstad ger dig tio personliga tips på hur du utnyttjar de sista dropparna på bästa sätt.

Vet du inte vad du ska göra med vinslattar som blir över? Det vet SvD:s Mikael Mölstad. Vinexperten ger dig tio tips – varav några logiska och något helt oväntat.
Vet du inte vad du ska göra med vinslattar som blir över? Det vet SvD:s Mikael Mölstad. Vinexperten ger dig tio tips – varav några logiska och något helt oväntat. Foto: SvD

Vi svenskar har ofta en lite för allvarlig syn på vin. Hur många tror till exempel att det går att blanda ihop olika vinslattar till något drickbart? I vinproducerande länder har de inte samma respekt. Det är inte ovanligt att man blandar ihop vinrester till ett nytt vin. I själva verket är det just det som alla vinmakare sysslar med: De blandar vin från olika druvor och vingårdar till en färdig blandning som de buteljerar. Själv tycker jag att det är kul att experimentera – vilken smak ger till exempel två olika druvor som syrah och viognier tillsammans? Du lär dig mycket av detta – och på köpet blir du av med gamla vinslattar.

Vet du inte vad du ska göra med vinslattar som blir över? Det vet SvD:s Mikael Mölstad. Vinexperten ger dig tio tips – varav några logiska och något helt oväntat.

Foto: SvD Bild 1 av 11

Bli din egen vinmakare och blanda slattar till ett nytt vin.

Foto: David Magnusson Bild 2 av 11

Rödvin ger inte bara köttgrytan smak, köttet blir också mörare.

Foto: IBL Bild 3 av 11

Har du slattar över till första advent är de utmärkta att använda till hemgjord glögg.

Foto: TT Bild 4 av 11

Frusna vinkuber sätter piff på såsen.

Foto: IBL Bild 5 av 11

Vill du ha en roséfärgad skjorta? Det går utmärkt att färga en vit skjorta i rödvin.

Foto: IBL Bild 6 av 11

Att göra egen skaldjursfond tar lite tid men är värt besväret.

Foto: TT Bild 7 av 11

Marinera köttet i rödvin.

Foto: Maximilian Weinzierl /IBL Bild 8 av 11

Gör egen vinäger och smaksätt med din favoritkrydda.

Foto: Tobias Röstlund/IBL Bild 9 av 11

Päron inkokta i rödvin ger färg på dessertbordet.

Foto: Mark Sykes/IBL Bild 10 av 11

Lägg russin i överblivet vin och baka en julkaka.

Foto: Marilyn Barbone/IBL Bild 11 av 11
Annons
Annons
X
Annons
X