Annons
X
Annons
X

10 skräckfilmer för Halloween

Den 31 oktober är det Halloween, och den 2 november alla helgons dag. En perfekt helg för att stänga in sig med några ordentliga skräckfilmer – Elias Björkman tipsar om sina tio favoriter. Klicka dig fram bland tipsen!

Bild 1 av 1

Bild 1 av 11

Kill list

Åtta månader har gått sedan Jay, före detta soldat som numera försörjer sig som yrkesmördare, återvände till England efter ett misslyckat uppdrag i Kiev. Jays usla ekonomiska situation får honom, övertalad av vännen Gal, att tacka ja till ett tveksamt men välbetalat uppdrag. Extremt stämningsfull, mörk och stilsäker skräckthriller av ”Sightseers”-regissören Ben Wheatley.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 2 av 11

The cabin in the woods

Joss Whedon (”Buffy vampyrdödaren”, ””The avengers”) och Drew Goddard skrev manuset till ”The cabin in the woods” på tre dagar. Resultatet är en skicklig genreövning som unikt nog lyckas vitalisera skräckfilmsklyschan med ungdomar som utsätts för terror i övergivet hus. Men Whedon är smart nog att inte göra metafilm för sakens skull: ”The cabin in the wood” är 95 minuter underhållande skräck såväl för novisen som konnässören.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 3 av 11

Donnie Darko

Fenomenal regidebut av Richard Kelly som väl egentligen är mer dramathriller än skräck men passar utmärkt i halloweentider. Har du inte sett den väntar en helt unik filmupplevlse, har du sett den är det hög tid att se om den visuellt enastående historien om 16-årige Donnie Darko som måste rädda världen – samtidigt som han brottas med tonårens kval och våndor. Men se till att se originalversionen från 2001 och inte den sönderklippta directors cut-utgåvan som kom 2004. Bioaktuella Jake Gyllenhaals genombrott.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 4 av 11

  Martyrs

  Ruggig fransk skräck som av vissa klassas som tortyrporr, men till skillnad mot andra filmer i samma genre har ”Martyrs” ett mer mångtydigt och välskrivet manus Lucie lyckas fly från ett slakteri där hon hållits till fånga. 15 år senare bryter hon sig in i ett hus och slaktar familjen som bor där. Det är upptakten till en av de mörkaste, isande obehagliga skräckfilmer som har gjorts. Regissören och manusförfattaren Pascal Laugier fick efter uppmärksamheten med ”Martyrs” propåer från Hollywood och gjorde obegripigt nog ”The tall man” – en skräckfilm helt utan finess och just skräck.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 5 av 11

  REC

  Mer europeisk uppvisning i skräckgenren. Ángela gör ett tv-inslag om brandkåren och följer med ut på utryckning. Oturligt nog bryter det just denna dag ut en märklig smitta i ett hyreshus. Brandkåren åker dit men snart är hela huset avspärrat. Kvar innanför finns Ángela, kameramannen och ett gäng blodsugna varelser. Skildrad helt genom den skakiga nyhetskameran – ett slitet grepp som här fungerar märkligt bra.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 6 av 11

  The house of the devil och The innkeepers

  Ti Wests ”The house of the devil” är en oväntat lyckad homage till skräckfilmen så som den gjordes och såg ut på på 1970- och 80-talen; filmen är helt inspelad på 16-millimetersfilm och återanvänder dåtidens stilgrepp. West är en skicklig filmmakare som kan sin skräckgenre väl. Samtidigt skymmer estetiken den väl simpla historien: college-eleven Samantha tar ett barnvaktjobb hos paret Ulman för att kunna betala hyran, men de ska, givetvis, visa sig vara några helt andra än det utgett sig för.

  West följde upp ”The house of the devil” med fina ”The innkeepers” (bilden), även den en skräckthriller av äldre snitt där stäming går före blodkladdig och rädslan byggs upp under tid och tillåts att krypa på. Rekommenderas för de som föredrar spöken och spänning framför gore. Med ”Girls”-geniet Lena Dunham i en av rollerna.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 7 av 11

  Instängd

  Ett kompisgäng ska utforska ett grottsystem i USA. Men eftersom det är en skräckfilm går ingentinting som planerat: grottan rasar och i kompakt mörker måste de sex vännerna hitta ut. Filmens första halva – det är omöjligt att värja sig mot den kompakta, kvävande instängdheten – är felfri, men i filmens sista akt vågar filmmakarna inte helt lita på den inneboende skräcken i situationen och kryddar med alltför spektakulära inslag. En klaustrofobikers mardröm.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 8 av 11

  Requiem

  Året innan ”Requiem” kom ut släpptes Hollywood-versionen av fallet Annelise Michels, ”The exorcism of Emily Rose”. Hoppa över den och se hellre denna tyska dramatisering som inte är en skräckfilm utan trovärdigt försöker skildra den sanna historien. Annelisa lider av epilepsi och drabbas av ett nervöst sammabrott sitt första år på universitet. Hon skrivs in på mentalsjukhus men blir själv mer och mer övertygad om att hon är besatt av demoner. Välgjort och lågmält drama som tacksamt nog avhåller sig från att sensationalisera det i sig uppseendeväckande livsödet.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 9 av 11

  Flugan

  David Cronenbergs köttiga skräcksciencefiction vann välförtjänt Oscar för bästa smink – Jeff Goldblums förvandling till jättefluga äcklar fortfarande. Goldblum spelar Seth Brundle, en vetenskapsman som framgångsrikt lyckas teleportera materia från en plats till en annan. Men efter att ha provat tekniken på sig själv inleds en av filmhistoriens kladdigaste metamorfoser. Nyinspelning av av filmen med samma titel från 1958.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 10 av 11

  American psycho

  Mary Harrons extremt kompetenta filmatisering av Brett Easton Ellis närmast ofilmbara kultklassiker är inte en skräckfilm så mycket som en mörk, skräckfylld – se om den och minns hur extremt rolig den är! – satirisk skildring av det ytliga Wall Steet vid 1980-talets slut. Christian Bale är fantastisk som den egenkäre, narcissistiska Patrick Bateman – börsmäklaren som blir seriemördare. Underskattad.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 11 av 11

  Bonuslista – från Caligari till ”The conjuring”

  Dr. Caligaris kabinett, 1920

  Vargtimmen, 1968

  Exorcisten, 1973

  Omen, 1976

  Carrie, 1977

  Alla helgons blodiga natt, 1978

  The shining, 1980

  The evil dead, 1981

  The thing, 1982

  När lammen tystnar, 1991

  Nattvakten, 1994

  Se7en, 1995

  Scream, 1996

  The others, 2001

  Barnhemmet, 2007

  The mist, 2007

  The Strangers, 2008

  V/H/S, 2012

  Mama, 2013

  The conjuring, 2013

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X