Annons

10 saker du inte visste om ägg

Publicerad
TEMPERATUR

Förvara dina ägg i kylskåp för då håller de bra och länge. Äggkvaliteten försämras snabbt i rumstemperatur. Bilden föreställer Kalila Peralta som leker med påskägg i sin trädgård i Washington.
TEMPERATUR Förvara dina ägg i kylskåp för då håller de bra och länge. Äggkvaliteten försämras snabbt i rumstemperatur. Bilden föreställer Kalila Peralta som leker med påskägg i sin trädgård i Washington. Foto: AP
FÄRGADE ÄGG

Bruna höns värper oftast bruna ägg och vita höns oftast vita ägg. Men självklart kan det variera, som med så mycket annat i naturen. Bilden är från målade påskägg i Berlin.
FÄRGADE ÄGG Bruna höns värper oftast bruna ägg och vita höns oftast vita ägg. Men självklart kan det variera, som med så mycket annat i naturen. Bilden är från målade påskägg i Berlin. Foto: AP
SNURRTRICKS

Visste du att ett ägg som är kokt snurrar snabbt och jämt om du snurrar det, medan ett okokt ägg snurrar långsamt och ojämnt. Bilden är från Tyskland där Volker Kraft i dagarna dekorerar ett träd med 10 000 påskägg.
SNURRTRICKS Visste du att ett ägg som är kokt snurrar snabbt och jämt om du snurrar det, medan ett okokt ägg snurrar långsamt och ojämnt. Bilden är från Tyskland där Volker Kraft i dagarna dekorerar ett träd med 10 000 påskägg.
KOKPUNKT 

Ägg behöver egentligen inte ligga i kokande vatten för att bli kokt. Proteinerna stelnar vid 70-80 °C.
KOKPUNKT Ägg behöver egentligen inte ligga i kokande vatten för att bli kokt. Proteinerna stelnar vid 70-80 °C. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX
NYTTIGT

Äggvitan består av 10% rent protein och 90% vatten. Äggulan däremot innehåller massor av näring i form av mineraler, vitaminer och fett. På bilden syns Kerstin Hanusch som målar 600 bilder i byn Schleife.
NYTTIGT Äggvitan består av 10% rent protein och 90% vatten. Äggulan däremot innehåller massor av näring i form av mineraler, vitaminer och fett. På bilden syns Kerstin Hanusch som målar 600 bilder i byn Schleife. Foto: MARKUS SCHREIBER/AP
KOLESTEROL

Det är fritt fram att äta rimligt med ägg över påsk och inskränka sig till ett par om dagen om man har högt kolesterol, enligt Mats Eriksson, överläkare på Karolinska institutet.
KOLESTEROL Det är fritt fram att äta rimligt med ägg över påsk och inskränka sig till ett par om dagen om man har högt kolesterol, enligt Mats Eriksson, överläkare på Karolinska institutet. Foto: REUTERS
STORLEK

Ägg finns i olika storlekar ute i butikerna. För de allra flesta recept bör du utgå frånmedelstora ägg. Har du råkat köpa små ägg kan du behöva ta något extra ägg för att det ska bli rätt mängd. Bilden är på nygjorda ”cascarones” – urblåsta ägg fyllda med konfetti.
STORLEK Ägg finns i olika storlekar ute i butikerna. För de allra flesta recept bör du utgå frånmedelstora ägg. Har du råkat köpa små ägg kan du behöva ta något extra ägg för att det ska bli rätt mängd. Bilden är på nygjorda ”cascarones” – urblåsta ägg fyllda med konfetti. Foto: CYNTHIA LEONOR GARZA/AP
BÄST FÖRE

Äggens bäst-föredatum ifrågasätts av Konsumenföreningen i Stockholm och av äggbranschen. De håller i tre månader, hävdar branschen. Bästa sättet att testa är att lägga det råa ägget i kallt vatten. Om det sjunker är det ätbart, om det flyter är det för gammalt för att äta.
BÄST FÖRE Äggens bäst-föredatum ifrågasätts av Konsumenföreningen i Stockholm och av äggbranschen. De håller i tre månader, hävdar branschen. Bästa sättet att testa är att lägga det råa ägget i kallt vatten. Om det sjunker är det ätbart, om det flyter är det för gammalt för att äta. Foto: SCANPIX
FÖRVARA

Förvara dina ägg i kylskåp för då håller de bra och länge. Äggkvaliteten försämras snabbt i rumstemperatur. Bilden föreställer ett äggdekorerat träd i ukraina.
FÖRVARA Förvara dina ägg i kylskåp för då håller de bra och länge. Äggkvaliteten försämras snabbt i rumstemperatur. Bilden föreställer ett äggdekorerat träd i ukraina. Foto: AP
HÅLLBARHET

Hårdkokta ägg håller sig upp till en vecka i kylskåp om de inte skalas. Skalade kokta ägg bör du äta upp inom 2-3 dagar. På bilden pågår traditionell äggmålning i Tyskland.
HÅLLBARHET Hårdkokta ägg håller sig upp till en vecka i kylskåp om de inte skalas. Skalade kokta ägg bör du äta upp inom 2-3 dagar. På bilden pågår traditionell äggmålning i Tyskland. Foto: AP
Annons
Annons
Annons

TEMPERATUR Förvara dina ägg i kylskåp för då håller de bra och länge. Äggkvaliteten försämras snabbt i rumstemperatur. Bilden föreställer Kalila Peralta som leker med påskägg i sin trädgård i Washington.

Foto: AP Bild 1 av 10

FÄRGADE ÄGG Bruna höns värper oftast bruna ägg och vita höns oftast vita ägg. Men självklart kan det variera, som med så mycket annat i naturen. Bilden är från målade påskägg i Berlin.

Foto: AP Bild 2 av 10

SNURRTRICKS Visste du att ett ägg som är kokt snurrar snabbt och jämt om du snurrar det, medan ett okokt ägg snurrar långsamt och ojämnt. Bilden är från Tyskland där Volker Kraft i dagarna dekorerar ett träd med 10 000 påskägg.

Bild 3 av 10

KOKPUNKT Ägg behöver egentligen inte ligga i kokande vatten för att bli kokt. Proteinerna stelnar vid 70-80 °C.

Foto: ERLEND AAS/SCANPIX Bild 4 av 10

NYTTIGT Äggvitan består av 10% rent protein och 90% vatten. Äggulan däremot innehåller massor av näring i form av mineraler, vitaminer och fett. På bilden syns Kerstin Hanusch som målar 600 bilder i byn Schleife.

Foto: MARKUS SCHREIBER/AP Bild 5 av 10

KOLESTEROL Det är fritt fram att äta rimligt med ägg över påsk och inskränka sig till ett par om dagen om man har högt kolesterol, enligt Mats Eriksson, överläkare på Karolinska institutet.

Foto: REUTERS Bild 6 av 10

STORLEK Ägg finns i olika storlekar ute i butikerna. För de allra flesta recept bör du utgå frånmedelstora ägg. Har du råkat köpa små ägg kan du behöva ta något extra ägg för att det ska bli rätt mängd. Bilden är på nygjorda ”cascarones” – urblåsta ägg fyllda med konfetti.

Foto: CYNTHIA LEONOR GARZA/AP Bild 7 av 10

BÄST FÖRE Äggens bäst-föredatum ifrågasätts av Konsumenföreningen i Stockholm och av äggbranschen. De håller i tre månader, hävdar branschen. Bästa sättet att testa är att lägga det råa ägget i kallt vatten. Om det sjunker är det ätbart, om det flyter är det för gammalt för att äta.

Foto: SCANPIX Bild 8 av 10

FÖRVARA Förvara dina ägg i kylskåp för då håller de bra och länge. Äggkvaliteten försämras snabbt i rumstemperatur. Bilden föreställer ett äggdekorerat träd i ukraina.

Foto: AP Bild 9 av 10

HÅLLBARHET Hårdkokta ägg håller sig upp till en vecka i kylskåp om de inte skalas. Skalade kokta ägg bör du äta upp inom 2-3 dagar. På bilden pågår traditionell äggmålning i Tyskland.

Foto: AP Bild 10 av 10
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons