SvD Perfect Guide
Annons

10 restauranger värda en omväg

När Fäviken nu bommar igen köket, var ska vi matresenärer då drömma om att äta? Här är 10 svåråtkomliga matupplevelser i Europa – på öar, i skogar och under havets yta.

Text: Oskar Hammarkrantz - 18 september 2019

Under i Lindesnes, Norge

Vi skulle kunna skriva många rader om unga danska stjärnskottet Nicolai Ellitsgaard och hans gastronomi baserad på fisk och skaldjur, lokala fåglar, får, svampar och bär. Men tyvärr hamnar maten något i skymundan av den fantastiska byggnaden, ritad av geniala arkitektbyrån Snøhetta. Här ute, vid vildsint hav, har de sänkt ned en betongtub med panoramafönster under vattenytan och skapat världens mest spektakulära restaurang just nu – långt bort från närmsta större stad.

Slippurin på Västmannaöarna, Island

Annons
Annons

Gísli Matthías Auðunsson framstår alltmer som isländsk kokkonsts nya underbarn. Foodies från hela världen kliver mer än gärna på färjan söder om Reykjavik och åker i tre timmar ut till Västmannaöarnaa för att smaka den unge kockens moderna och uppdaterade tolkningar av klassiska rätter. Rustikt och rejält, men med elegans och lätt handlag. De vackra vyerna på de vindpinade öarna får man på köpet.

Daniel Berlin i Skåne-Tranås

Sedan 2010 har Daniel Berlin ihärdigt kämpat på med sin till synes omöjliga mission: att erbjuda gastronomi i världsklass i utkanten av sömniga Skåne-Tranås, med endast 226 invånare. Och nu börjar belöningarna trilla in på löpande band. Två stjärnor i Guide Michelin, högsta betyg i White Guide och en urstark femteplats på OAD Top 100 European list. Alltså en ranking över Europas bästa restauranger. De 15 platserna runt de 5 borden bokas snabbt upp, så var på hugget om du vill uppleva skånsk kokkonst när den är som allra vassast.

Kadeau på Bornholm, Danmark

Annons
Annons

Kadeau i Köpenhamn är med sina två Michelin-stjärnor en av den danska huvudstadens hetaste och bästa restauranger. Men egentligen är den från början bara en vinterfilial till Nicolai Nørregaard och hans kompisars lilla sommarkrog med samma namn på Bornholm. I takt med framgångarna i Köpenhamn har öppettiderna för den opretentiösa och charmiga, men förstklassiga, Bornholmskrogen blivit allt snålare. Men det är fortfarande väldigt värt besväret att ta sig till den lilla Östersjön.

Hisa Franko i Kobarid, Slovenien

Det slovenska köket är inte lika känt som det franska eller italienska. Men 46-åriga Ana Ros håller på egen hand på att sätta landet på den internationella matkartan. 2016 förärades hon ett eget avsnitt i Netflix-serien Chef’s table, och året efter utsågs hon av The World’s 50 Best Restaurants till världens främsta kvinnliga kock. Att få njuta av nytolkningar av klassiska slovenska maträtter betyder att man måste bege sig till den lila byn Kobarid där hon driver en småskalig restaurang och ett lika småskaligt hotell.

Raest i Torshavn, Färöarna

Annons
Annons

Restaurangen Koks i Torshavn har på sistone blivit en av världens mest omtalade krogar, med sitt udda läge och sina Michelinstjärnor. Men Torshavn har mer att bjuda. Lilla Raest, som betyder fermentering, ligger i ett 500-årigt hus med rustik elegans och är inte lika tjusigt som sin mer berömda konkurrent. Men å andra sidan bjuder man modern mat rotad i de färöiska traditionerna och en helhetsupplevelse väl värd resan. Här är det kockarna – och deras infall och råvarutillgång – som bestämmer vad som serveras på tallrikarna vid besöket.

Loch Bay på Isle of Skye, Skottland

Isle of Skye i Inre Hebriderna är inte världens enklaste ställe att ta sig till. Men om man antar utmaningen väntar en smakfull belöning i form av Michelin-restaurangen Loch Bay. I en vitkalkad idyllisk stuga nära havet serveras skotska rätter med en fransk touch. Självklart står fisk och skaldjur i fokus. Efter middagen väntar en värmande brasa i spisen och skönt häng i mjuka tweed-fåtöljer.

Bootshaus i Traunkirchen, Österrike

Annons
Annons

Den stillsamma sjön Traunsee ligger inklämd mellan Salzburg och Linz i norra Österrike. Bodensjön och Attersee lockar fler besökare, men Traunsee kan fresta med ypperliga restaurangen Bootshaus. Som namnet avslöjar handlar det om ett gammalt båthus, direkt vid stranden, där kökschefen Lukas Nagl kreerar samtida smaker med ursprung i det österrikiska köket. Checka in på charmiga Seehotel Das Traunsee och gör restaurangbesöket till en härlig weekendtrip.

L’Argine A Vencò i Dolegna del Collio, Italien

L’Argine A Vencò är en oansenlig vingård och grönsaksodling utanför Udine, precis vid gränsen mot Slovenien. Men det är på samma gång också ett mysigt bed & breakfast och en förstklassig restaurang. Sedan 2014 har Antonia Klugmann skapat rätter baserade på lokala råvaror, men långt från det traditionella och klassiska. I stället lånar hon friskt inspiration, smaker och tekniker från olika regioner och resor världen över. Sedan 2015 belönad med en Michelinstjärna.

La Marine på IIÎle de Noirmontier, Frankrike

Île de Noirmoutier är en långsmal ö i Pays de la Loire på franska västkusten som nås från fastlandet via en bro. Hit hittar inte så många turister. Vilket är lite synd, eftersom de då missar den tvåstjärniga pärlan La Marine längst ut på ön. Här kokar Alexandre Couillon ihop fantasifulla rätter som är en fröjd för både öga och gom. Mycket fisk och skaldjur, självklart med tanke på läget, men också grönt. 2016 utsågs Couillon till Årets kock i Frankrike av ansedda restaurangguiden Gault Millau.

Annons