Annons
X
Annons
X

10 miljarder till kommunerna

Skolmaten, lärarnas status och det nya betygssystemet - det var några av frågorna som de fyra borgerliga partiledarna pratade om under besöket på Helenelundsskolan i Sollentuna. Men i fokus står nya pengar till kommuner och landsting.

SvD.se rapporterade direkt från presskonferensen kl 14.30.

Foto: YVONNE ÅSELL

Läs mer:

– Vi ska berätta om satsningar vi ska göra till kommunerna.

Det blev svaret från Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund på elevernas fråga om vad de fyra gör på en skola i Sollentuna.

Efter samtal med lärare och elever där bland annat lärarlöner, skolmiljön och skolhälsovården tagits upp är fokus nu på extra statsbidrag till landets kommuner och landsting.

Annons
X

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2010 ett tillfällig statsbidrag på 10 miljarder kronor. Samtidigt får landstingen en miljard kronor 2009.

– Den här verksamheten ska känna så lite som möjligt av den ekonomiska nedgång vi känner av, sade Fredrik Reinfeldt.

Enligt regeringen har landstingen det tuffare än kommunerna. Svininfluensan gör situationen än mer ansträngd.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det handlar om att värna kvaliteten i viktiga områden, som äldreomsorgen, skolan, vården. Med det här tillskottet kan vi också värna jobben, sade Göran Hägglund.

  Av de tio miljarderna får kommunerna sju miljarder och landstingen tre.

  – Pengarna är tänkta att användas under nästa år, 2010, sade Hägglund.

  Regeringen hoppas att pengarna ska ”rädda tusentals jobb”. Sammanlagt har den borgerliga alliansen tillfört kommunsektorn 38 miljarder kronor under 2010, skriver regeringen i en promemoria.

  – Det är en viktig signal till alla anställda att ”vi värnar om er”, säger Olofsson och fortsätter:

  – Men det är också en viktig signal till medborgarna om att vi värnar om välfärden.

  Den nya pengarna kommer utöver de sju miljarder kronor som presenterades i vårbudgeten. Pengarna ska börja betalas ut i december.

  – Sammanlagt handlar det om 17 miljarder kronor, sade Olofsson på presskonferensen.

  Fredrik Reinfeldt medger att prognoserna inför framtiden kan slå fel, men enligt regeringen ska pengarna ses som ett stöd tills ekonomin har vänt.

  – Det här är pengar för att säkerställa att man inte behöver säga upp personal. Vi vill undvika panikinbromsningar.

  Centern har tidigare signalerat att man hellre ser sänkta arbetsgivaravgifter än tillfälliga statsbidrag. Nu har partiet trots det gått med på de nya bidragen.

  – Det har varit en förhandling, sade Maud Olofsson.

  Efter vårbudgeten fick regeringen kritik för att man inte satsade tillräckligt på kommunerna. Oppositionen krävde mer pengar för att undvika uppsägningar och menade att de sju miljarderna inte var tillräckligt.

  Nu får partiledarna frågan om vad som ändrats sedan dess.

  – Vi har ett ansvar för de offentliga finanserna. Det som har hänt är att de offentliga finanserna förstärkts, sade Fredrik Reinfeldt under presskonferensen.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X