Annons

10 bolag som det talas om på Stockholmsbörsen

SvD Näringsliv har kollat statusen för ett tiotal bolag som det talats om i noteringssammanhang. I vissa fall har ägarna helt sonika valt bort börsen till förmån för en privat försäljning, andra bolag fortsätter att vänta på bättre tider.

Under strecket
Publicerad

Rabbelshede – väntar tills vinden vänder

Vindkraftsbolaget Rabbalshede Kraft har varit ett vanligt förekommande namn i noteringssammanhang de senaste åren. Redan 2010 aviserade bolaget att man var redo för en notering, men att man inväntade rätt börsklimat. Enligt bolagets vd Thomas Linnard väntar man än.

– Planen om en notering har vi varit öppna med och den kvarstår. Problemet är att marknaden inte tillåtit en notering. När tillfälle uppstår och marknaden ger möjlighet har vi avsikt att fullfölja processen, säger han, och tillägger att man nu utnyttjar andra medel för att ta in kapital, bland annat en kommande nyemission.

Dialect – skyndar långsamt

Mobilkedjan Dialect har sedan länge pekats ut som en möjlig börskandidat. Under 2010 genomförde bolaget ett par centrala rekryteringar inför en kommande introduktion – och vd Mats Kraitsik Kalvik berättade öppet om planerna. Idag är tongångarna annorlunda.

– Vi har ingen brådska utan vårt huvudfokus är att bygga ett lönsamt företag, sedan få vi se vad som händer, säger Victoria Jonsson, marknads- och informationschef på Dialect.

Annons
Annons

**
Vad får er att vänta?**

– Främst omvärldsfaktorer. Konjunkturläget har förändrats och svängningarna på börsen går snabbare idag, säger Victoria Jonsson.

Bravida – valde bort orolig börs

VVS-företaget Bravida var en het börskandidat redan 2002, men planerna kom på skam och 2006 fick man istället en ny ägare i from av riskkapitalbolaget Triton.

I maj 2012 stod det klart att Triton i sin tur säljer Bravida vidare, till Bain Capital för en okänd summa.

Enligt Magnus Lindquist, partner på riskkapitalbolaget Triton, var börsnotering ett av de alternativ som diskuterades för Bravidas räkning under hösten. Bolaget hade rent tekniskt kunnat hamna på börsen redan innan sommarsemestern.

– En börsnotering var absolut ett alternativ för oss, men oroligheterna på börserna under försäljningsprocessen avskräckte. Vid en notering vill man ha en hög tillförlitlighet, säger Magnus Lindquist, som även pekar på de bud som kom in på bolaget som en avgörande faktor.

Munksjö – snubblade på mållinjen

Stockholmsbörsen är inte otrampad mark för papperstillverkaren Munksjö. Bolaget var noterat till och med 2002, då man övergick i privat ägo.

2005 köptes Munksjö av Investors riskkapitalbolag EQT, och om allt gått som planerat hade bolaget nynoterats i oktober 2011.

– Vi var beredda redan i fjol, men fick slå till handbromsen då skuldkrisen inföll i mitten av sommaren. För tillfället jobbar vi inte aktivt med en notering, men det kan ändras om aktiemarknaden förändras till det positiva. Just nu finns dock inget fönster för en notering, säger Munksjös vd Jan Åström.

Annons
Annons

Ovako – vill vänta in ”rätt tajming”

Det av riskkapitalbolaget Triton ägda stålbolaget Ovako har under våren uppgetts vidta åtgärder inför en kommande börsnotering, men det betyder inte med nödvändighet att en notering står för dörren.

– Ovako är ett exempel på ett börsfähigt bolag som på sikt skulle kunna lämpa sig för börsen, men tajmingen är inte rätt just nu, säger Magnus Lindquist på Triton, som även efterlyser enklare regler för börsbolag.

– Ett bolag ska jobba med aktieägarvärde och inte fastna i komplicerade regelverk med mera. Det är ännu viktigare i små bolag med begränsade resurser.

Filippa K – inget spikat

I maj 2012 flaggade modeföretagets vd, Jon Abrahamsson, för att en notering finns i framtidsplanerna för bolaget, som idag ägs till 55 procent av Axel Johnson AB:s helägda investeringsbolag Novax.

Bolagets informationschef Monica Nygren vill inte vidare kommentera uppgifterna till SvD Näringsliv.

– Det finns inget beslut i frågan och det är upp till ägarna. Det uppdrag vår vd, Jon Abrahamson, fått är att förbereda företaget inför en eventuell notering, säger hon.

Helly Hansen – säljs privat

När den norska sportjätten Helly Hansen köptes av riskkapitalbolaget Altor år 2006, var en kommande börsnotering ett av förslagen på agendan.

I dag bjuds bolaget ut till försäljning på den privata marknaden. ”Vi har dialog med industriella och finansiella intressenter från Europa, USA och Asien”, sade vd: n Peter Sjölander i en intervju med Dagens Industri tidigare i våras, och förutspådde att det skulle ta ytterligare någon månad för att avgöra om prisförväntningarna är de rätta.

Annons
Annons

Thule – tekniskt omöjligt

I december 2010 meddelade riskkapitalbolaget Nordic Capital att man ökar sitt ägande till 91 procent av aktierna i sport- och fritidsutrustningstillverkaren Thule och meddelade samtidigt att bolaget kan komma att börsnoteras under 2012 eller 2013.

Enligt Joakim Karlsson på Nordic Capital är Thule väl förespänt för en notering. “Det finns dock inga konkreta planer i närtid”.

– I dag skulle en börsnotering vara svår att genomföra på grund av rent tekniska faktorer, i och med de kraftiga svängningarna på börsen. I ett kortare perspektiv spelar även en allmän omvärldsosäkerhet in, som gör en notring svårare än normalt Institutionella investerare oroar sig över sina egna portföljer, som går upp och ned, och prioriterar inte nya case.

Capio – vill komma längre

Vårdföretaget Capio har varit en börssnackis sedan 2010, men än så länge inte presenterat några konkreta planer. Enligt Nordic Capital, som äger bolaget till 44 procent, är en notering fortfarande inte i faggorna.

Bolaget har nått långt på den svenska marknaden, men har ”möjligheter kvar” i Frankrike och Tyskland.

– I dag finns inga konkreta planer, och marknadsförutsättningarna gör att det inte är möjligt i dagens läge, säger Joakim Karlsson.

De väntar också...

Ostnor AB, krantillverkare (Priveq Investment samt 160 mindre ägare)

Lundhags Skomakarna AB, fritidsutrustning (EQT via Norrwin Group)

Attendo AB, vårdbolag (IK Investment Partners)

Åkers Holding AB, tillverkar valsar till stålindustrin (Altor)

Flexenclosure AB, leverantör av teknikhuslösningar (Andra AP-fonden och andra institutionella placerare)

PO Söderberg & Partner AB, finansbolag (huvudägare Per-Olof Söderberg)

Gothia Vind AB, vindkraftsbolag med noteringsambitioner (ägare: grundaren Gunnar Eriksson)

Bluefish Pharmaceuticals AB, läkemedelsbolag (Karl Karlsson, Färna Invest, SEB Generic Pharma Fund, Nexttobe)

Bufab Holding AB, tillverkare av fästelement (Nordic Capital Fund V.)

Kellve AB, bulk- och materialhantering (Daniel Martinwal samt övrig ledning)

Newport Collection AB, modeföretag (Bo-Wilhelm Horndahl )

Aditro Group AB, outsourcingbolag (Nordic Capital)

Gambro AB, medicinbolag (Investor och EQT)

SCA Skogsinnehav, skogsbolaget SCA:s skogsinnehav i bolagsform (SCA)

Mölnlycke, plåster- och sårkompresser (Investor)

Synsam, optikkedja (Ikeas riskkapitalbolag Alipes)

Teknikmagasinet, butikskedja (SEB Venture Capital, Bo Lundquist samt grundare)

Carnegie, investmentbank (Altor, Bure och Investmentbolaget Öresund)

Posten, sammanslagning av Svenska Posten och Danska Posten (Svenska staten, Danska staten, riskkapitalbolaget CVC)

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons