Isac tröttnade på Kent – nu gör hans fråga viral succé

Isac Paumgardhen, 10, tröttnade på föräldrarnas eviga Kent-spelande och skrev till SvD Juniors psykolog. Nu har inlägget som publicerades på Facebook blivit en viral succé och mamma Therese och pappa Peter fick en total överraskning.
– Jag kände att de lyssnade alldeles för mycket på Kent hela tiden och det var lite jobbigt, säger Isac.

Under strecket
Publicerad

Isac Paumgardhen med mamma Therese och pappa Peter.

Foto: Tomas Oneborg

Hysterin kring Kent nådde klimax i december inför sista konserten i Stockholm.

Foto: Johan Nilsson/TT

Kents sångare Jocke Berg.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Isac Paumgardhen med mamma Therese och pappa Peter.

Foto: Tomas Oneborg
Isac Paumgardhen med mamma Therese och pappa Peter.
Isac Paumgardhen med mamma Therese och pappa Peter. Foto: Tomas Oneborg

De må vara ett av Sveriges mest populäraste band, men vad gör man om någon spelar Kent varje dag och det bara blir för mycket? Det vet 10-åriga Isac som strax före jullovet fick nog av föräldrarnas lyssnande och skrev ett mejl till SvD Junior för att fråga om råd.

”Mina föräldrar var på Kents konsert och de gillar deras låtar mycket. Men jag tycker att de har börjat överdriva med låtarna nu. De lyssnar på dem i princip hela tiden.”, skriver han i mejlet.

Inte nog med föräldrarnas envetna spelande, han konstaterar dessutom att hela familjen drabbats av Kent-feber;

”Min bror har också börjat lyssna, men själv gillar jag dem inte lika mycket. Hur ska jag klara mig med all Kent?”.

Isac fick svar och hans fråga har nu gjort succé på sociala medier. Sedan inlägget lades ut på Facebook har det fått över 600 likes och delats över 10 000 gånger.

Hysterin kring Kent nådde klimax i december inför sista konserten i Stockholm.

Foto: Johan Nilsson/TT

För föräldrarna kom det som en överraskning. Varken Peter och Therese  hade en aning om Isacs brev eller kunde drömma om att det skulle bli en sådan uppståndelse.

Vi var nog sist på bollen. Det tog jättelång tid innan vi märkte att det hade uppmärksammats

– Vi var nog sist på bollen. Det tog jättelång tid innan vi märkte att det hade uppmärksammats, vi såg inte tidningen förrän i söndags kväll. Dagen efter upptäckte vi att det hade spridits och delats mycket, att vänner hade like:at, säger Therese Paumgardhen.

–  Men visst blev det en hel del Kent i höstas i samband med konserten.

Hysterin kring Kent nådde klimax i december inför sista konserten i Stockholm.
Hysterin kring Kent nådde klimax i december inför sista konserten i Stockholm. Foto: Johan Nilsson/TT

Bland kommentarerna syns det att många känner igen sig, en person skriver ”Bra rutet av 10 åringen om Kent.!” en annan skriver ”Stackars barn bli misshandlad av smörsångare”, medan en tredje konstaterar att Isac ska vara glad att föräldrarna inte lyssnar på Håkan Hellström.

– Det har vi skrattat mycket åt, framför allt det här med Håkan Hellström för det är nämligen så att vi lyssnar rätt mycket på honom också, säger Therese.

Och Peter Paumgardhen berättar att de fått en hel del kommentarer från vännerna.

– Jag skickade en länk till artikeln till min syster, hon är med i ett Facebook-forum för psykologer, och det är ett av många ställen där inlägget har delats och debatterats. Det lustiga var att hon inte visste att det var hennes egen brorson. Vi hade mycket kul åt att syrran sade att det verkligen kändes som att det var vi som blev analyserade.

Kents sångare Jocke Berg.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Isac själv tar uppståndelsen med ro. Själv lyssnar han helst på Zara Larsson även om en del Kent-låtar som ”Utan dina andetag” kan vara bra, medger han.

– Det är kul att det blivit uppmärksammat och så, att en del kompisar sett det och tycker att det är häftigt. Dessutom är det skönt att det blivit mindre Kent nu.

Psykologen Jenny Jägerfeld föreslår i sitt svar till Isac att skapa listor med musik som alla gillar eller mer drastiska metoder – hörselkåpa. ”Dels blir det tystare omkring dig, dels gör du en tydlig markering att du verkligen inte orkar ta in mer Kent. Du har fått en Kent-överdos helt enkelt.”

Kents sångare Jocke Berg.
Kents sångare Jocke Berg. Foto: Pontus Lundahl/TT

Och Therese berättar att de försökt dra ner på Kent-spelandet.

– Vi har fått förhandla oss fram, för en Kentlåt blir det numera två låtar som Isac får välja. Det kommer nog att bli fler listor framöver med blandad musik så det är en jättebra ide.

Pappa Peter har däremot hittat en annan praktisk lösning:

– Jag lyssnar väldigt mycket på Kent i bilen när jag är själv, då vet jag att det inte blir några klagomål, säger han och skrattar. 
Fotnot: Barn som skriver frågor till SvD Juniors psykolog Jenny Jägerfeld får alltid vara anonyma. I det här fallet tog SvD Junior kontakt med Isac Paumgardhen för att höra om han kunde tänka sig att berätta att det var han som skrev Kent-frågan.

Annons
Annons
Annons
Annons