1 200 tjänster bort från Finnair

Under strecket
Publicerad
Annons

Det årliga sparmålet ligger på 160 miljoner euro (1,47 miljarder kronor). Av inbesparingarna består motsvarande 552 miljoner kronor av personalutgifter, vilket motsvarar kostnaderna för 1 200 arbetsplatser. Finnair sysselsätter för närvarande närmare 10 500 personer. I fjol uppgick bolagets sparprogram till motsvarande drygt 1 miljard kronor.
Förhandlingarna för att undvika den varslade strejken bland Finnairs flygplatspersonal fortsatte på måndagen. Förhandlingar sker under medverkan av en riksförlikningsman.

En strejk pågår bland personalen vid bolagets materielverkstad. Facket har varslat om att strejken utvidgas att omfatta hela Finnairs markpersonal på onsdag. Facket vill få arbetsgivarna att även i fortsättningen tillämpa luftfartsbranschens kollektivavtal för de anställda.
Finnair har överlåtit landmaterielverkstaden till ABB, som i början av mars började tillämpa metallindustrins avtal. Om konflikten inte löses inom kort inleder 2 100 markanställda en sympatistrejk på onsdag klockan 13.

Annons
Annons
Annons