”Högre ökningstakt även på Kungsholmen och Värmdö”

Anna König Jerlmyr (M).
Anna König Jerlmyr (M). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Värmdö, Kungsholmen och södra delarna av Stockholms län har störst ökningstakt av coronasmittade, meddelas vid en pressträff med det blågröna styret i staden. Samtidigt uppmanas stockholmare till ett lugnt valborgsfirande med ”begränsade sociala kontakter”.

Under strecket
Publicerad
Annons

Vid en digital informationsträff på onsdagen berättar den blågröna majoriteten i Stockholm stad om coronaläget. Anna König Jerlmyr (M) inleder med att berätta om hur smittspridningen ser ut över länet.

– Vi tog del av siffror i går från Smittskydd Stockholm där vi ser att ökningstakten är störst i de södra delarna av länet. Men även Värmdö och Kungsholmen tycks öka snabbare än övriga delar av länet.

Från stadens sida fortsätter man att fokusera på områden som Järvaområdet och Skärholmen, fortsätter hon.

– Vi fortsätter arbetet med kommunikationsinsatser i utsatta områden och information om stadens åtgärder på 26 språk.

Sedan i förra veckan har staden öppnat evakueringsboende för personer som är över 70 år eller tillhör en annan riskgrupp för covid-19 och som bor i stadsdelarna Rinkeby-Kista eller Spånga-Tensta. Hittills har sex personer flyttat in, säger König Jerlmyr.

Vad gäller läget med tillgången till skyddsutrustning är det ”till viss del” ansträngt, fortsätter hon.

Enligt gruppledare Jan Jönsson (L) ser man ett ökat inflöde till stadsdelarna om sociala frågor relaterade till coronakrisen. Staden inrättar därför en telefonlinje dit alla som har frågor av den typen kan ringa, säger han.

Studenten på stadens skolor kommer att få firas, men inte traditionsenligt. Bland annat kommer firandena delas upp över flera dagar, säger Jönsson.

Daniel Helldén (MP) säger att inspektionerna på stadens restauranger kommer att fortsätta.

– Vårt budskap är tydligt: vi vill att restauranger ska kunna vara öppna men det är viktigt att de inte bidrar till smittspridningen, säger han och uppmanar alla att följa restriktionerna om att undvika trängsel och hålla avstånd.

Han tillägger också att många restaurangägare följer de restriktioner som finns.

När vardagen kan återgå till det normala, utan social isolering och distansering, går inte att svara på för tillfället, säger Anna König Jerlmyr.

– Det sker fortfarande en smittspridning och det är därför för tidigt att återgå till en normal vardag.

König Jerlmyr uppmanar stockholmarna till ett lugnt och socialt begränsat valborgsfirande.

– Fira gärna valborg men gör det på ett annat sätt. Fira ute i naturen och begränsa sociala kontakter, säger hon.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons