0 Profil Michael Haneke döljer innehållet

Det var många som blev besvikna när Michael Haneke och hans psykologiska thriller Dolt hot inte tog hem Guldpalmen i Cannes i våras. I fredags hade filmen, där en tv-kändis terroriseras av en skugga från sitt förflutna, svensk premiär. Det var många som blev besvikna när Michael Haneke och hans psykologiska thriller Dolt hot inte tog hem Guldpalmen i Cannes i våras. I fredags hade filmen, där en tv-kändis terroriseras av en skugga från sitt förflutna, svensk premiär.

Under strecket
Publicerad
Annons

9 SvD.se
Läs recension av Dolt hot
svd.se/noje
I Dolt hot spelar Daniel Auteuil en välkänd programledare för ett litteraturprogram i tv. Hans fru (Juliette Binoche) arbetar på bokförlag. Paret har en son i 10-årsåldern och lever ett lyckat medieklassliv bland sina smakfulla bokhyllor i en lägenhet i Paris. Vardagen ställs på ända när det visar sig att de är övervakade, någon har filmat deras hus och lämnat videokassetten vid dörren. Och det är bara den första. Den stigande paniken frestar snart på relationen mellan Georges och Anne, särskilt när Georges börjar förstå vem som ligger bakom men inte vill prata om det. Spelet mellan Juliette Binoche och Daniel Auteuil är centralt i filmen men inte det viktigaste tycker Michael Haneke.

– Dolt hot ska inte reduceras till de två stjärnorna, hur enastående de än är, menar regissören som är lika välskräddad som välformulerad, med varje hårstrå i det silvergrå skägget på plats. Han berättar att samtliga roller är skrivna med respektive skådespelare i åtanke. Med
undantag för Daniel Auteuil hade han jobbat med alla tidigare, det var en förutsättning för att kunna skriva som han ville, menar han.

Annons
Annons
Annons