0 Fakta Avtal till 2008 Stegrad skoimport från Kina retar EU Stegrad skoimport från Kina retar EU

Efter vårens alla kampsignaler mot kinesiska kläder gick EU i går ett steg vidare genom att hota Kina med åtgärder även mot importen av billiga skor. Efter vårens alla kampsignaler mot kinesiska kläder gick EU i går ett steg vidare genom att hota Kina med åtgärder även mot importen av billiga skor.

Under strecket
Publicerad
Annons

Alla kvoter i handeln med kläder och textilier upphörde vid årsskiftet enligt avtal i Världshandelsorganisationen (WTO).

Men importen av tekovaror från Kina får enligt ett specialavtal begränsas ett år i taget fram till 2008, om den ökar så starkt att den hotar inhemska producenter.
Därmed växer de handelspolitiska spänningarna mellan EU och Kina. I Bryssel meddelades i går att Europeiska unionens handelskommissionär Peter Mandelson ”kanske” åker till Peking i morgon för att försöka förhandla fram en uppgörelse om Kinas textilexport till EU. I den trätan har EU satt en tidsfrist till på lördag för Kina att självmant begränsa ökningen av sin export av t-tröjor och linnegarn. Uppfyller inte Kina det kravet hotar EU med att återinföra kvoter för importen av dessa varor för resten av detta år.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons