0 Fakta Arbetsliv räknas lägre i högskolan

Möjligheten att ta sig in på högskolan med hjälp av arbetslivserfarenhet i kombination med resultatet på högskoleprovet, ska avskaffas. Det föreslår regeringen i en ny proposition. Sveriges förenade studentkårer anser att förslaget är ett steg åt helt fel håll. Möjligheten att ta sig in på högskolan med hjälp av arbetslivserfarenhet i kombination med resultatet på högskoleprovet, ska avskaffas. Det föreslår regeringen i en ny proposition. Sveriges förenade studentkårer anser att förslaget är ett steg åt helt fel håll.

Under strecket
Publicerad
Annons

I höstas antogs 8 710 nya studenter till högskolan i den kvotgrupp där resultatet från högskoleprovet räknas ihop med arbetslivserfarenhet. Det motsvarar ungefär en tiondel av alla nybörjare på högskolan.
Men nu vill regeringen och vänsterpartiet stänga den vägen till högre utbildning.
På tisdag presenterar de båda partierna propositionen ”Ny värld, ny högskola”, med förslag om hur antagningsreglerna till universitet och högskolor ska förändras.
Ett av förslagen är att ”generell arbetslivserfarenhet” inte längre ska ”ge poäng i kombination med högskoleprovet” vid urvalet.

– Arbetslivserfarenhet i största allmänhet ska få mindre betydelse. Det har visat sig att detta har spelat en väldigt liten roll vid antagningen till högskolan, säger utbildningsminister Leif Pagrotsky (s).

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons