0 Fakta

Flera EU-länder är nu intresserade av att införa någon form av skatt på flygbränsle för att finansiera ökat bistånd till fattiga länder. Flera EU-länder är nu intresserade av att införa någon form av skatt på flygbränsle för att finansiera ökat bistånd till fattiga länder.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det internationella guldpriset sjönk i går marginellt sedan G7-mötet i London i lördags förklarat att Internationella valutafonden ska utreda möjligheter att sälja en del av sin guldreserv för att kunna efterskänka fattiga länders skulder till fonden.
Det uppgav Jean-Claude Juncker, som är både premiär- och finansminister i EU:s nuvarande ordförandeland Luxemburg, efter avslutningen av G7-mötet i London i lördags. Men några detaljer om hur en sådan skatt skulle utformas gav han inte.

– Jag har intrycket av - eller snarare vetskap om - att de flesta finansministrar i EU är för en beskattning av flygbränsle, sa Jean-Claude Juncker då enligt referaten.
Flera förslag om internationella skatter för att öka stödet till fattiga länder har luftats på sistone, bland annat i ett tal av Frankrikes president Jacques Chirac till det världsekonomiska forumet i Davos i slutet av januari.
Till det som diskuterats hör skatter på flygbiljetter och internationella valutatransaktioner. Men förslagen har också mött motstånd
och skepsis från exempelvis amerikanskt håll.
Den skatteidé som just nu verkar mest aktuell är alltså någon form av beskattning av flygbränsle, en tanke som länge drivits av miljörörelser och Tysklands gröna parti. Frankrike och Tyskland enades i förra veckan om att stödja principen, enligt nyhetsbyrån Reuters. Men Storbritannien anser sig redan ha höga energiskatter och även italienarna verkar skeptiska.

Annons
Annons
Annons