Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Foto: Filip Ramström
Perfect Guide

Zlatan Ibrahimović: ”Utan mig är landslaget bättre”

Nyligen flyttade Zlatan Ibrahimović från Manchester till Los Angeles. För SPG berättar fotbollshjälten om sitt nya liv, kärleken till Helena och misstagen både på och utanför planen.

Tidig morgon, Los Angeles. Zlatan Ibrahimović sitter i bilen på väg till fotbollsträningen. Han funderar kring Helena Segers betydelse i sitt liv.
– Utan henne hade jag inte varit här! Det måste jag säga. Säger jag tvärtom blir hon inte glad.
Han brister ut i skratt, drar efter andan. Plötsligt allvarlig.
– Nä, hon är såklart jätteviktig. Hallå, vi har varit tillsammans, ja hur länge har det gått, 16 år? Jag brukar säga till henne: "Varje dag som går är nytt rekord".

Annons
X

Den 22 mars 2018 sade han farväl till Manchester United, flyttade till Los Angeles och lämnade Europa bakom sig. På flyget över Atlanten kunde han blicka tillbaka på 33 titelsegrar, 11 guldbollar och ett Jerringpris. Framför honom låg ett nytt liv: virala talkshow-besök hos Jimmy Kimmel, sketcher hos The Late Late Show with James Corden och paparazzi- fotografer som följer varje steg.
– Det har varit fantastiskt, säger Zlatan Ibrahimović. Jag känner mig välkommen vart jag än går. Folk uppskattar mig som människa känns det som, och de uppskattar mig som fotbollsspelare. Jag är den nye presidenten.

Med lugnare träningsschema har Zlatan Ibrahimović fått uppleva något helt nytt i livet: fritid.
– Igår var jag i Venice Beach och köpte en cykel. Vad har jag mer gjort? Jag har varit ute i Hollywood, Beverly Hills, det är mer ledig tid än vad jag är van vid, så det finns mycket att hitta på.

Familjen – Helena Seger, 47, och barnen Maximilian, 11 och Vincent, 10, – finns med honom. Till hösten börjar skolan.
– De är i slutet av terminen i England och måste få sina diplom innan de kan börja något nytt, säger han.

Vid sidan om fotbollskarriären har Zlatan Ibrahimović byggt ett affärsimperium. Han har gjort reklamsamarbeten med alla från Nike till Volvo och bara det senaste året har vi sett honom i kampanjer för Bethard, Samsung och Visa. Lägg därtill bästsäljande boken Jag är Zlatan Ibrahimović, den egna parfymlinjen samt klädmärket A-Z.

2016 beräknade Forbes hans inkomst till 326 miljoner kronor och enligt Veckans Affärers sammanställning 2018 uppgår hans förmögenhet till 1,2 miljarder kronor. För Zlatan Ibrahimović är det mindre viktigt.
– Vad som än händer, vilken väg jag än tar, ska jag vara mig själv. Det spelar ingen roll hur mycket jag lyckas, hur mycket ekonomi jag får in, hur känd jag blir, om jag inte är mig själv.

Orsaken till att Zlatan Ibrahimović ställer upp på intervju är lanseringen av hans nya groomingserie: Zlatan Sport. En necessär och sammanlagt nio skönhetsprodukter som sträcker sig från ansiktstvätt och fuktighetskräm till hårvax och läppbalsam.

– Vi ville erbjuda folk produkter till sin dagliga groomingrutin, säger han. Jag har varit väldigt engagerad i att framställa dem. Varje produkt har en doft som ska vara uppiggande och ge energi.

Har du fått några groomingtips från Helena?
– Jag bollar med henne vad hon tycker och hon säger sin åsikt, det är en hjälpande hand. Jag frågar olika personer om råd och sedan kommer jag själv fram till hur jag vill ha det, tillsammans med mitt team.

Med en kropp full av tatueringar – en japansk koifisk slår med fenan över ryggen, en röd drake sträcker sig över bålen – innehåller groominglinjen också en så kallad tattoo enhancer.
– Jag har en massa tatueringar och efter ett tag kan de bli torra. Speciellt när man bor där jag bor nu, i solen och värmen. Jag har behövt en produkt som gör att de får mer energi och ser mer levande ut.

undefined
Foto: Filip Ramström

Zlatan Ibrahimović växte upp i Rosengård – mamma var städerska och pappa fastighetsskötare – och tillbringade barndomen på den lokala fotbollsplanen. A-lagsdebuten skedde i Malmö FF 1999, han blev proffs i Ajax 2001 och fick sitt internationella genombrott i Juventus 2004.

Han berättar att han har en sida bortom den självsäkra idrottsstjärnan vi ser i media.
– Ingen är perfekt. Alla gör misstag. Jag lär mig av mina misstag och jag kommer fortsätta göra misstag. Det är så man formas.

Den mediala bilden känns väldigt självsäker.
– Neeej! Det där kan jag säga nej till direkt. Jag är inte perfekt. Jag gör misstag och lär mig av det. Att hamna lite i trubbel, det gillar vi, lite problem, det gillar vi. Jag gillar att vara lite på gränsen.

Vad har du gjort för misstag?
Det finns misstag på olika sätt: ekonomiskt, på planen, när jag pratar. Men allt är ödet. Allt som händer är menat att hända. Även misstag.

Med ett fotbolls-VM i Ryssland på intåg har de senaste tolv månaderna präglats av debatten om huruvida svenska fotbollslandslaget är bäst med eller utan Zlatan Ibrahimović. Det är en fråga som polariserat landet, positionerat krönikörer och delat upp experter i två läger. Själv har Zlatan sänt dubbla signaler. "Vi får se, det är en svår fråga", sade han vid lanseringen av en padelhall i Stockholm i mars och hos Jimmy Kimmel den 17 april fastslog han att "ett VM utan mig skulle inte vara ett VM".

Den 26 april kom det slutgiltiga beskedet: Zlatan Ibrahimović spelar inte VM. Och det är en ovanligt ödmjuk Zlatan som kommer följa svenska landslaget från läktaren.
– Jag tror på Sverige. De är bättre utan Zlatan. De jobbar mycket på det kollektiva nu, det är så man vinner.

Vem blir nästa stora svenska fotbollsstjärna?
Ingen. Det kollektiva blir nästa stjärna.

Du tror landslaget presterar bättre utan dig?
Ja, de är mycket bättre utan Zlatan. Jag kommer heja fram dem att vinna VM. Min själ kommer vara med dem.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen