Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mat & dryck

Viggo Cavling: Varmt och generöst på Stim

SPG:s krogrecensent Viggo Cavling är lite tveksam till maten på Östermalms nya fiskrestaurang, men gillar både atmosfär och service.

Text: Viggo Cavling - 14 mars 2018
Annons

Jag var nyligen i Malmö för att spana in kroglivet. Det var en vardag mitt i veckan och vi gick från krog till krog. I de flesta fall möttes vi av öde lokaler och hav av tomma stolar. Att äta i en tom lokal är bland det värsta jag vet. Det slutade med att vi hamnade på stjärnkocken Alexander Sjögrens nya krog Mutantur. Alexander var Sveriges representant i Bocuse d’Or och blev förra året utsedd till världens sjunde bästa kock. Om Alexander öppnat samma krog i Stockholm och fått goda recensioner hade han haft fullsatt alla dagar i veckan. Jämför med Lilla Ego i Vasastan, att få bord på Västmannagatan 69 är nästan lika svårt som att bli rik på bitcoin.

Nu var det med god vilja halvfullt på Mutantur. Jag vet att Stockholm är flera gånger större än Malmö. I min gamla hemstad är lönerna lägre och lägenheterna större. Det gör att människor äter hemma och hänger framför skärmen. I Stockholm bor vi så trångt och har så höga löner att vi går ut alla dagar i veckan. Denna trångboddhet har lett till att Stockholms krogekonomi har fördubblats de tio senaste åren, enligt en genomgång som denna tidning gjorde nyligen. Trots den overkliga tillväxten är det svårt för många att äta ute. Vill du ha ett bord för fyra på helgen måste det bokas minst en vecka i förväg. Även på vardagar är det tufft att få bord på krogar som har hyfsade priser och schysst mat. Det gäller för etablerade krogar, men i nästan lika hög utsträckning även på nya. Att öppna en ny restaurang i Stockholm är lätt eftersom vi älskar allt som är nytt. Krögarnas riktiga uppförsbacke börjar efter några månader, när de nyfikna kroggästerna ska förvandlas till stamgäster. En krog som befinner sig i fas ett är Stim på Narvavägen.

Annons
Annons

Bakom krogen, som öppnade i november förra året, hittar man kockarna Pelle Johansson och Folke Hellegren. Duon jobbade tidigare tillsammans på Ulla Winbladh. Den nya verksamheten bedrivs i konditori Oscars gamla lokaler. Ett stenkast bort ligger franska ambassaden och klassikern Cassi. Ytterligare några meter bort Eriks bakficka. Det tar bara några minuter att promenera hit från stimmiga Birger Jarlsgatan, men den här delen av Östermalm beskrivs ändå som ”död efter klockan 21” när krögarna intervjuas i lokaltidningen. Jag håller med. Det finns något ödsligt över boulevarden Narvavägen.

Stims vackra lokal har fått lite nya lampor, men den tidlösa känslan i stengolv, valv och träpaneler finns kvar. När min vän Jonas och jag anländer strax efter klockan 20 en torsdag i januari är det i princip fullsatt. Vi blir placerade i det bakre rummet och här återfinns familjer, tjejgäng, äkta par och viss representation. Detta är en kvarterskrog på Östermalm: jag ser få tatueringar och inte ett enda yvigt tomteskägg – men desto fler klackringar, loafers och pärlhalsband.

Köket ligger längst in i lokalen, bakom en glasdörr. Som namnet avslöjar sysslar man mest med fisk och skaldjur. Tämligen omgående får vi in vin och bubbelvatten. För prisvärda 465 kronor beställer vi en fyrarättersmeny. Vi väljer lika många rätter à la carte och börjar med anklever i bröd. Det är mer en bakelse än en förrätt. Även den frasiga krabban är för söt. Mot denna en peppar som är minst sagt het, balans saknas. Däremot är det riktigt bra textur i kammusslorna. De två stora skaldjuren är fina i sitt orangea skum av morot och ingefära. Här är det elegant balans mellan grönsak, hav och krydda. Även tacos med tonfisk funkar. Jag gillar att såsen ringlas på fisken som om den vore Kalles kaviar.

Annons
Annons

Huvudnumret på krogens fasta meny är torsk smaksatt med jalapeño och chorizo. Smakerna klaffar, men om jag får vara gnällig tycker jag att torsken legat några sekunder för länge på kolgrillen. Jag föredrar att den vita fiskens lameller faller isär. Tyvärr är även havsabborren med en tunn hummervinägrett ganska blek i smakerna. Det ingår inte pommes, grönsaker eller andra tillbehör till huvudrätterna, de ska beställas extra. Den japanska kålsalladen är ganska trist. Däremot är broccoli med grillat smör, smaksatt med min favoritost gruyère riktigt bra. Vi avslutar med att dela på en mix av vit choklad, mango och passionsfrukt. En lika elegant som mumsig avslutning.

Stim är en krog som hör hemma i mellanklass-kategorin. Det innebär att det kostar minst 1 000 kronor för två personer att bli mätta och få något att dricka. På Östermalm är summan ingen stor ekonomisk utmaning, men jag har svårt att se Stim öppna en systerkrog på Södermalm eller Kungsholmen. Ännu sämre skulle det förstås funka i Malmö.

Jag förstår att jag framstår som ganska gnällig, men min matkritik ger verkligen inga stora plumpar i protokollet. Trots att köket inte är helt intrimmat så är atmosfären i matsalen varm och generös. Serveringspersonalen gör ett mycket bra jobb och hade Stim öppnat i närheten av min lilla bostadsrätt hade jag gärna gått hit några gånger i månaden.

Annons