Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mat & dryck

Viggo Cavling: ”Partykrogen Tako blandar högt och lågt”

Foto: Thomas Oneborg

Krogkritikern Viggo Cavling har tagit trappan ned till nyöppnade Tako på Birger Jarlsgatan.

Text: Viggo Cavling - 17 januari 2018
Annons

Det har öppnat många nya krogar som börjar på T. Kinakrogen Tong på Södermalm, superhajpade Tak vid Brunkebergstorg, vegokedjan Taku Taku i start up-ladan Norrsken. Och så Tako, i källaren under Vassa eggen.

Denna krogboom på T leder förstås till förvirring. Vissa som tycker att asiatiska Taku Taku är fantastisk har i själva verket varit på Tako och vice versa, men vad gör det? Det viktigaste är att folk får mat i magen och är glada.
Av alla nyöppnade restauranger på T har Tako både bäst och sämst läge. Birger Jarlsgatan 29 ligger ett stenkast från Svampen. Det spelar ingen roll vad shejkerna i Mellanöstern fattar för beslut om Stureplans vara eller inte vara. Birger Jarlsgatan 29 kommer inte att beröras av det framtida byggkaoset.
Tako ligger alltså på rätt adress, men – en trappa ner i Alexandras, Pures och 100 andra sunkiga nattklubbars gamla källare.

Jag gillar inte rum som saknar fönster. Atombombsbunker är ingen eftersträvansvärd känsla när man ska äta och dricka gott. Men det finns ett botemedel mot detta, och det är människor. Första gången jag besöker Tako är under lunchen och då är det knappt halvfullt. Även om maten funkar, är det trist att se 70 tomma stolsryggar. Då vill man gärna spana ut på gatan och se om det kommer någon mer. Men det går alltså inte på Tako.
Kvällen kommer jag snart till, men först några ord om gänget bakom Tako. De fyra krögarna är några av Stockholms mest rutinerade. Det är Kristofer Sandström och Christian Olsson, mest kända för Vassa eggen, Tennstopet och nyligen sålda Boqueria. Kreativ ledare är Salvatore Scappini, den nye Anders Timell för alla under 50. Och så har vi gästansvarig Jan-Åke Hansson, mest känd som best man på prins Carl Philips bröllop. Den senare var för övrigt på plats redan första helgen.
De fyra har satsat på en rejäl renovering av den gamla källaren. Tako är snyggt, lyxigt, elegant och till och med en smula mysigt. Speciellt när det är fullsatt. Vilket det verkar vara ofta, eftersom det minst sagt är svårt att få middagsbord. Ljudvolymen på denna partykrog funkar både för gäster som vill sittdansa och samtala med varandra. Volymen stiger ju senare det blir, och ljudkänsliga kroggäster har inget att hämta här efter midnatt.

Annons
Annons
Mathias Nordgren
Foto: Mathias Nordgren
Foto: Mathias Nordgren

Takos stora förebild är den internationella krogkedjan Nobu. Den japanskperuanske krögaren Nobuyuki “Nobu” Matsuhisa är guru både vad gäller menyn och stämningen i matsalen. Närmaste Stockholmskonkurrenter i denna kategori är Miss Voon, Kasai och i viss mån även East. Tako-gästerna har vid mina besök varit en blandning av it-miljardärer, reklamare och Instagram-profiler.

Maten då? Takos bowl med lax är en ljummen rätt som funkar okej och är värd sina 175 kronor på lunchen. Steak bibimbap för 245 kronor är inte lika prisvärd. På kvällen är det små- och mellanrätter som gäller. Inleder med drinken hanzo på vodka smaksatt med citrongräs. I det höga glaset finns också wasabi, citron och sirap. Sjukt gott. Samma känsla får jag av tako ribs som förstås inmundigas bäst med fingrarna. Inte lika gott tycker jag miso eggplant är. Men å andra sidan är laxtartaren fin. Spring rolls smakar småtråkigt, men det är en rätt jag sällan ser poängen med. Även wagyu skewer är något tunn – å andra sidan, för 85 kronor kan man inte begära underverk. Krabba med tempura får ett steg upp i betyg. Att tempuran serveras på tidningspapper med japanska tecken är verkligen ett bevis på att krogen gjort sin läxa. De små detaljerna är avgörande. Lika förtjust är jag i biff tataki och pilgrimsmussla tataki. Alltså, mycket lätt stekta råvaror.

Annons
Annons
Mathias Nordgren
Foto: Mathias Nordgren
Foto: Mathias Nordgren

Vi avrundar med en väluppfostrad chokladdessert och en maffig peanut butter banana parfait. Under måltiden dricker vi några lämpliga glas vin och en läsk till min son. Tako är ingen barn- eller familjekrog, men Lou, sju år, blir både mätt och sedd av personalen. Logistiken på Tako funkar. Personalen vet vad de serverar och är stolta över arbetet som görs i köket. Notan landar på 2 500 kronor. Skäligt för denna krogupplevelse.

Tako kommer vara fullsatt med minst två sittningar per kväll ända fram till april. Men sommarmånaderna i källaren lär bli tuffa. Det finns något analogt över Tako. Det är antingen fullt eller tomt. Just nu är ”alla” där.

Avslutningsvis tycker jag att vakterna i dörren är tämligen dryga. Jag kan förstå att en superhet krog som Tako har ett behov av att selektera sin gäster men det gäller att göra detta så begåvat som möjligt.

Annons