Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mat & dryck

Viggo Cavling: ”Gedigen italienare på svårälskade Sveavägen”

Viggo Cavling går på L’Avventura och äter vällagad italiensk mat i stans vackraste kroglokal. Men platsen gör honom ändå illa till mods.

Text: Viggo Cavling - 12 april 2018
Annons

Är Sveavägen Stockholms fulaste gata? Fleminggatan anses allmänt vara den värsta när det kommer till utseende, men då väger vi inte in Christer Petterssons osaliga ande. Bland stadens taxichaufförer var Christer känd långt före mordet på vår statsminister. Satte sig Christer i taxin var det lika bra att stänga av taxametern direkt och köra dit han ville, annars blev både bilen och chauffören misshandlad. Ofta skulle Christer till sin langare Sigge Cedergren – som bodde i hörnet Sveavägen och Tegnérgatan.

Sveavägen avslutas med Wenner-Gren Center. Skrapan byggdes av en Sveriges rikaste män. När huset var klart blev det uppenbart att byggherren var konkursmässig. Han dog luspank. I modern tid har vi kommunalskandalen på Sveavägen. Facket drev en krog i sin fastighet på gatan. Maten sålde dåligt så för att bättra på intäkterna fick porrstjärnan Puma Swede och TV4-stjärnan Tony Irving visa sig avklädda. Det slutade med att hela ledningen i Kommunal fick gå och krögaren sades upp. Notan på några hundra miljoner fick Kommunals 500 000 medlemmar betala.

Annons
Annons

Gemensam nämnare i alla dessa historier är Sveavägen. Nu har Stureplansgruppen tagit över den skandaliserade kroglokalen i fackets fastighet och gjort en renovering som heter duga. Den gamla biosalongen från 20-talet har blivit ett av Stockholms vackraste rum. Det är sex meter i tak. Väggmålningarna av Nils Asplund har aldrig sett bättre ut. Foajén har blivit en lika stilig art déco-bar. En trappa upp finns vacker bar nummer två. Under den förra krögarens regi var inriktningen fransk mat. Nu har krogen bytt fokus till Italien. Chef i köket är Karl Ljung. Han var tidigare ansvarig för utmärkta men småtråkiga krogen Hillenberg på Humlegårdsgatan. Karl kommer från Göteborg, men har enligt uppgift en italiensk fru.

Att vi svenskar älskar vin från Italien är ingen nyhet för den som studerat Systembolagets försäljningslistor. Vi älskar särskilt det sockerstinna vinet med mycket alkohol som går under det magiska namnet amarone. Detta ord är avgörande när vi svenskar ska köpa ett vin för över 120 kronor på bolaget. Det sägs också att vi älskar italiensk mat, men jag är inte lika säker på det. Nyligen fick den italienska krogen Caina i hotell Nobis källare byta gastronomisk inriktning. På en pressträff beklagade sig stjärnkocken Stefano Catenacci över att svenskarna inte uppskattade äkta italiensk mat. Det ligger något i detta. Svenskar älskar nämligen amerikansk italiensk mat. Läs Eataly. Och pizza förstås.

Annons
Annons

L’Avventura väljer en svårare väg. Många av rätterna på menyn är tunga, precis som på finkrogarna i Rom och Milano. Det gäller dock inte alla rätter. De fyra små friterade svamprisottobollarna för 85 kronor är inte speciellt feta. Tyvärr är de ganska trista. Tonfisksalladen med gurka och melon är generös och fisken mustig. Men lite platt är ändå känslan när den handmålade tallriken är tom. Då uppskattar jag syrad ansjovis, en väloljad munsbit för 75 kronor, betydligt mer.

Den över 100 stolar stora matsalen för tankarna till La Coupole i Paris. Stora ovala bord med vita dukar och långa röda soffor. Det saknas fönster, å andra sidan täcker det öppna köket den innersta väggen. Kockarna rör sig framför grytorna som om de vore filmstjärnor på vita duken.

Att få bord på L’Avventura är minst sagt svårt. Krogen är nästan alltid fullbokad. Har du tur hamnar du i bar tre i matsalen – har du otur hamnar du vid Lady och Lufsens bord. Det är en avsats i en trappa med utsikt mot en svart garderob. Här kan du njuta av musik från två håll, den övre baren och matsalen, vilket innebär musikaliskt korsdrag.

Vi fortsätter med en gnocchi med tryffel som är minst sagt rejäl. Till detta en lika bastant entrecôte för 315 kronor. Två fina såser ingår, men inget mer. Jag tycker den tunt skivade gösen för 75 kronor är okej. Vi avslutar första besöket med flamberad ananas för 385 kronor. Att se legendaren Erik Videgård fixa detta vid bor- det är ett litet mirakel. Lika häftigt är det att avsluta med glass- och marängefterrätten Bomba för 185 kronor.

Jag har druckit drinkar på L’Avventura som funkar fint och viner som är ännu bättre. Men jag tror att det kan vara tufft att fylla denna fönsterlösa lada på Sveavägen när det blir sommar och sol.

L’Avventura sticker ut bland Sveavägens alla ölhak. Men detta är ingen gata man frivilligt flanerar på efter mörkrets inbrott. När vi kommer ut proppmätta på Sveavägen sveper polisens blåljus över sunkhaket på andra sidan gatan. Vinden viner och bilarna jagar förbi. L’Avventura är italienska och betyder äventyret. Men är det verkligen den här sortens äventyr vi vill ha när vi ska ta oss hem efter middagen?

Annons