Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mat & dryck

Viggo Cavling: Ciccio’s är Italien à la Disney

Stureplans just nu mysigaste krog Ciccio’s serverar mättande maffiaklassiker och heta känslor – till krogrecensenten Viggo Cavlings glädje.

Text: Viggo Cavling - 8 februari 2019
Annons

Första kvartalet förra året fick Stureplan 1 000 nya krogstolar. För att det ska bli ekonomi i en krogstol på Stureplan ska någon sitta på den minst två gånger per dag. Helst fem.

Flera av krogarna som öppnade var rejält stora ställen: Pinchos med 250 stolar och Eataly med minst 350.

Att komma in på en gigantisk krog som är fullsatt är fantastiskt. Tänk megakrogen La Coupole i Paris: känslan av att vara en liten del av den stora internationella, kosmopolitiska världen är berusande. Där pratas det arabiska och där pratas det skånska. Det är den kicken man längtar efter när man bokar bord på en stor krog. Graden av besvikelsen när du möts av ett rum där det är lika glest mellan gästerna som mellan öarna i ytterskärgården är ... Ja, då vill man bara vända i dörren, gå hem och titta på Netflix. Stora krogar är häftigare än små, men det är lättare att fylla en liten restaurang. Men en liten krog erbjuder en klubbkänsla, och är det fullt räcker det med en stol att sitta på för att känna sig utvald.

Exakt så känns det när jag kommer in på Ciccio’s första gången. Det är fullt, men personalen dukar upp två platser i den trånga baren. Ciccio’s ligger på Nybrogatan, en av Stockholms hetaste kroggator. Nästa år stiger temperaturen. Då ska vår meste stjärnkrögare Björn Frantzén öppna ett gigantiskt brasseri med minst 500 krogstolar i det omdebatterade Astoriahuset några meter bort. 2020 ska också Östermalmshallen öppna efter renoveringen.

Annons
Annons

Redan nu är konkurrensen mördande i dessa kvarter och att visa upp svarta siffror kommer att bli en tuff utmaning i framtiden.

Ciccio’s är som ni förstår en italiensk restaurang. Men det är inte en krog med hjärtat i Neapel eller Rom – utan i 60-talets New York. Ciccio’s är en krog för alla som tycker att Gudfadern är tidernas bästa film. Att Robert de Niro är världens bästa skådespelare behöver inte ens diskuteras. Och när vi ändå håller på finns det ingen som sjunger konsonanter vackrare än Frank Sinatra. Det finns heller ingen gräns för hur många gånger man kan sjunga Volare.

Vi snackar en målgrupp med utflyttade barn och sommarhus i Torekov. Uppblandat med vinförsäljare, par med barnvakt hemma i Svenskt Tenn-soffan och piffiga Sofi Fahrman med väninna. Tonåringarna hittar ni runt hörnet, på Bardot. Det är så trångt på Ciccio’s att jag börjar prata med paret mittemot och efter några minuter skrattar vi högt tillsammans. Känslan är magisk.

Inredningen på Ciccio’s är elegant. Högt i tak, fina detaljer, bekväma stolar och Östermalms vackraste marmorgolv. Personalen är också snygg i kråsskjortor med handknuten fluga. Meny på engelska och personal som inte pratar svenska förstärker New York-känslan.

Annons
Annons

Vi inleder med lite oliver och några tunna skivor salami som serveras på ett fat med en cigarrökande Tony Soprano. All stor konst balanserar på gränsen till kitsch. Därefter kommer ett gäng fint friterade räkor och en spetsig tomatsås. Min son Ib tycker att det är så gott att han äter upp varenda smula. Spaghetti vongole är en fin blandning av musslor, smör, olja och pasta. Körsbärstomaterna ger lite volym och färg. Ib beställer favoriträtten lamm och gnager in på benet – så att allt som går att äta hamnar i magen. Vi avslutar med spumoni, en liten klick glass toppad med pistage och krossade nötter. Notan, inklusive tre glas husets vita, landar på 1 000 kronor. Bra.

Ciccio’s är inte en krog för foodisar. Den gastronomiska revolutionen med rätter gjorda på fallfrukt och gamla löv må vara het, men här smakar allt som i en Disney-film. Amore.

Ciccio’s ägs av Italiano-gruppen som öppnade Italiano Ristorante tvärs över gatan 1989. Verksamheten startades av en äldre generation, idag driver barnen Marsel Ottobre och Toto Li Donni rörelsens fyra enheter vidare. Om inget oväntat händer kommer deras barn att göra samma sak som föräldrarna. Att växa i lagom takt och inte bygga för stora krogar är en väg som fler runt Stureplan bör titta på om de vill att barnbarnen ska ha något att ärva.

I den här recensionen har jag använt ordet känsla alldeles för många gånger. Men det är för att ni ska förstå budskapet. Ciccio’s är Stureplans just nu mysigaste krog. Det är inte omöjligt att jag sitter i baren när ni går in genom dörren.

Annons