Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mat & dryck

Viggo Cavling: Årets bästa frukost

Finns det något bättre sätt att starta morgonen med en riktigt god frukost? SPG:s Viggo Cavling tipsar om de bästa ställena för dagens viktigaste mål.

Text: Viggo Cavling - 28 december 2017
Annons
NIKLAS ALEXANDERSSON
Foto: NIKLAS ALEXANDERSSON
Foto: NIKLAS ALEXANDERSSON

1. Riche
Birger Jarlsgatan 4
www.riche.se

Frukosten är den nya lunchen. De avgörande besluten och nätverkandet tas sedan några år inte på lunchen utan över en caffe latte, färskpressad juice och omelett klockan 7:30. Det fanns en tid när jag åt samtliga måltider i Riches matsal, men numera är jag mest här på frukosten. Alla dagar som börjar med ett leende från Riches legendariska hovmästare Leif Månsson blir bra dagar.

Annons
Annons

2. Kaffe
Sankt Paulsgatan 17

Varje morgon samlas här det gäng som kallas kultureliten. Det är ett väderbitet gäng, lika sammansvetsat i åsikter och utseende som en stängd SD-grupp på fejjan. Varför går denna grupp hit alla dagar i veckan? Svar: ingen annanstans i Stockholm serveras lika gott och prisvärt kaffe. Att ägarna Johan och Marita serverar en dubbel macchiato för under 20 kronor är en kulturgärning, det är nåd, det är magisk start på en dag. Tack för stans enklaste frukost! Ska du hit första gången? Då är det bra att veta att Kaffe saknar en hemsida och att du bara kan betala med sedlar och mynt. Inga kort. Inga Bitcoin.

3. Pom & Flora
Bondegatan 64
www.pomochflora.se

Det finns frukostställen du lämnar efter två timmar. Och det finns frukostkaféer som du kan bli sittande på hela dagen. Ettan och tvåan på min lista tillhör den första kategorin, in OCH ut. Pom & Flora är Stockholms mysigaste frukosthak, men det funkar hela dagen. Pom & Flora på östra Södermalm är alltid värt den jobbiga cykelturen upp för Katarinavägen. Fik nummer två på Odengatan har jag hört är lika bra, men saknar förstahandsinformation.

Annons