SvD Perfect Guide
Annons

Victor Johansson: I duschen vinner jag varje argumentation

Text: Victor Johansson - 13 maj 2019

Bortdribblad och omkullsnackad vinner jag löneförhandlingen tre timmar senare i duschen: med händerna mot kaklet och blicken ned i golvbrunnen får alla mina sedan tidigare uttänkta argument, de som fallit kort, fallit platt, viftats bort eller malts ned, fäste. En helt ny scen spelas upp: repliker pareras, argument hanteras och – när jag vid slutet av förhandlingen sätter händerna mot bordsskivan, drar tillbaka stolen och säger ”Jag tror vi är klara med varandra” – får min chef det förtvivlade ansiktsuttrycket hos någon som är på väg att förlora allt.

Det var inte första gången jag satte någon på plats i duschen. Några dagar tidigare: jag missar en middagsbokning med fem minuter. Bordet har släppts till någon annan. Hovmästarinnan stirrar barskt bakom podiet. Ni är sena. Middagsgästerna – jag tycks befinna mig i en sammansvärjning – blänger från sina menyer: ska han ställa med en scen? Jag backar skamset ut ur lokalen och först senare, hemma i duschkabinen, får jag min upprättelse. Där tar scenen en annan vändning: jag ser mig själv elegant knycka fram armbandsuret från rockärmen, trumma med pekfingret på visaren, visa på att vi faktiskt bara är några minuter sena och sedan hålla en utläggning som får hovmästarinnan att omvärdera hela sin yrkesroll.

Annons
Annons

Det är här, bakom ett missfärgat duschdraperi från Ikea, som jag vinner mina alla schismer och fejder. Fiender besegras, oförrätter utraderas.

Vissa argumentationer sker preventivt. En stundande USA-resa, jag stressar upp inför passkontrollen så till den grad att det brister i duschen. Vredgad över ord som aldrig uttalats levererar jag ett försvarstal inför passkontrollanten där jag, likt en diplomatisk Raoul Wallenberg-typ, förklarar att det vore ett hot mot demokratin att inte släppa in mig i landet för en filmjunket. Åtta timmar senare, på JFK, bemöts jag av en trött stämpel i passet och nonchalant vink med handen.

Vad i grundar sig detta märkliga beteende? Jag vänder mig till vetenskapen där forskare verkar vara överens: i stillhet sätts sinnet i rörelse. Det är då vi kopplar bort hjärnan – när vi joggar, kör bil, duschar eller städar – som kreativiteten frigörs. Business Insider publicerar en artikel: ”72 procent av människors bästa idéer föds i duschen”. Scott Barry Kaufman – psykolog vid Columbia University – förklarar:
– Den avslappnande, solitära och icke-dömande duschmiljön tillåter sinnet att vandra fritt.

Andra forskare menar att den höga syrehalten i vattenångorna är direkt berusande. Neurovetenskapsprofessorn Mark Fensk berättar:
– Jag sitter framför utrustning av tusentals dollar och tillbringar pinsamt mycket tid med att stirra in i en skärm – sedan får jag ändå mina bästa idéer i duschen

Tillbaka på jobbet, dagen efter löneförhandlingen. Jag föreslår bastubad efter joggingturen med chefen. Nu ska lönen upp.

Annons