Foto: EvaLotta Fredén
Perfect Guide

Svenska NHL-proffset William Karlsson: ”Vi är grabbar som aldrig fick chansen”

Ingen trodde på Las Vegas Golden Knights, NHL-laget som grundades förra året och bestod av ett gäng oönskade spelare. Svensken William Karlsson – lagets stora fixstjärna – berättar om revanschens sötma och hur det är att spela hockey i öknen.

I en hockeylada i utkanterna av öknen, där sanden sveper in över gatorna och kaktusarna växer mellan tomterna, sitter William Karlsson i omklädningsrummet och minns kvällen när han tilldelades Lady Byng Trophy på NHL Awards.
– Jag fick en blackout när de sa mitt namn, det var så mycket känslor på en gång. Det är betydligt läskigare att stå framför tusen personer på en gala än framför 18 000 människor på isen. När jag inte känner folk är jag blyg, det må jag erkänna.

Annons

2017 grundades NHL-laget Las Vegas Golden Knights. Samma sommar samlades ett gäng tilltufsade unga män i öknen. Bortvalda och oönskade. Som nystartat lag bestod truppen av spelare som de övriga NHL-lagen inte ville behålla. En samling ratade talanger som kom att skriva historia när de som första nystartade NHL-lag gick hela vägen till Stanley Cup-final.

En av dem var William Karlsson. 25-åringen från Stockholm – hämtad från Columbus Blue Jackets – hade snittat 10 mål per säsong fram tills dess. Förra säsongen gjorde han 43 mål och kom trea i skytteligan.
– Alla sa: ’Ni kommer vara sämst, det kommer ta flera år innan ni kan tävla om en slutspelsplats’. Vi kallar oss själva för Golden misfits, ingen av oss passar in någon annanstans.

William Karlsson tar av sig kepsen, lägger håret till rätta och sätter på den igen.
– Vi är grabbar som aldrig fick chansen och som gavs en andra möjlighet här. Det blev vår identitet, det var vi mot världen. Vi ville visa att våra förra klubbar kan dra åt … Ja.
Han rodnar.
– Varje match var det alltid någon som mötte sin gamla klubb, så det var hela tiden mer än bara en match. Jag gjorde själv två mål i första mötet med mitt gamla lag.

Runtomkring honom trängs lokalreportrar och internationella tv-team. Dagens träning är avslutad och läktarna utanför är fullsatta. Det är tre dagar kvar till årets NHL-premiär och William Karlsson, till synes obrydd inför uppmärksamheten, tycks mest fokusera på att hänga upp skydden i rätt ordning. Som så många andra stora idrottsstjärnor är han fåordig. På frågan hur det känns inför säsongstarten svarar han ”Framför allt roligt”. På frågan hur laget ska hantera den nya pressen säger han ”En match i taget”. Smeknamnet – Wild Bill – är ironiskt.
– De började kalla mig för Wild Bill eftersom jag inte sade något och var väldigt blyg. Jag är väl väldigt lagom.

Bakom målburen vajar palmerna utanför panoramafönstret. Lagets tränare Gerard Gallant passerar. En 55-årig kanadensare med krigsveteran-aura. Vit snagg, grå träningsoverall, tänderna hopbitna för att hålla tuggummit på plats när han talar. Nu står han, röd av kyla och högt blodtryck, och försöker förklara lagets framgångar.
– Det fanns en tydligen tanke: det här laget kan bli framgångsrika om de glömmer sitt förflutna och omfamnar möjligheten att börja om. Alla här har blivit ratade på ett eller annat sätt.
Gerard Gallant fick själv sparken från senaste jobbet som tränare i Florida Panthers. Även lagets general manager, George McPhee, sparkades i sin senaste klubb Washington Capitals. De förstår styrkan i revanschlust.
– Vi har funnit gemenskap i att vara förvisade till den här märkliga ön i öknen. Vi gillar spelare som inte har haft det så lätt, de blir ofta tuffare, säger McPhee.

Foto: EvaLotta Fredén

Nevada, oktober. Döda buskar rullar över vägen. Staket av en lina taggtråd mellan två trästolpar. Nedlagda bensinmackar och remsor av bildäck i sanden. Här, i den döda jorden och brända marken, fann William Karlsson sin andra chans.
– Det är skönt att veta att man kan, säger han. Det var stunder när jag tvivlade på mig själv. Jag tänkte att jag kan nog inte leverera på den här nivån. När jag blev tagen av Las Vegas tänkte jag ’Detta är min chans, det är nu eller aldrig’.

William Karlsson växte upp i Märsta och A-lagsdebuterade med Västerås 2010. Han värvades till HV71 2012 och blev utsedd till årets nykomling i Elitserien 2013. Följande år gick flytten till NHL där han – via Anaheim Ducks och Columbus Blue Jackets – hamnade i Las Vegas 2017.

Sex dagar innan lagets NHL-premiär inträffade masskjutningen i centrala Las Vegas. 58 personer dog, över 500 skadades. Händelsen fick samhället att sluta upp – och stadens nya hockeylag fick en viktig funktion.
– Vi var ute i samhället direkt efter skjutningen och visade vårt stöd. Besökte blodbanker, träffade polis och ambulanspersonal. Det svetsade samman laget och förde ihop oss med samhället. Lokalborna hade något att samlas kring.

MTO Café, Las Vegas. William Karlsson hinner sitta ner i fem minuter innan en kvinna kommer fram och placerar sitt barn i hans famn. Hon faller ned på ett knä, riktar mobiltelefonen med båda händer och fotograferar hockeystjärnan med sin bebis.
– Tack för att ni har förändrat våra liv, säger hon. Innan ni kom brydde vi oss inte om varandra. Ni förde samman oss och gjorde Las Vegas till ett samhälle.

Småbarnsmamman Susann Tucker, 41, är en av lokalborna vars liv förändrats av ishockeylaget. Tidigare fanns sammanhållningen endast mellan croupierer, strippor och bartendrar. För lokalbefolkningen – utspridda i villaområden i utkanterna av stan – har idrotten blivit en förenande kraft. William Karlsson har själv kommit tillrätta. Flickvännen Emily Ferguson, tidigare deltagare i amerikanska Bachelor, har haft en viktig roll.
– Hon är uppvuxen i Las Vegas och har sitt liv här, så det är skönt att allt inte bara kretsar kring mig. Hon är mitt största fan efter morsan och har min rygg oavsett om jag spelar bra eller dåligt.

I somras skrev han på ett nytt kontrakt. Löneförhöjningen: från 8 miljoner till 47 miljoner kronor per säsong. Förhandlingarna var på väg att gå till NHL:s skiljedomstol. William Karlsson hade satt på sig kostymen och flugit till Toronto.
– Vi skulle precis gå in i rätten, domare var på plats, men precis innan kom vi överens. Så det var skönt att slippa sitta i ett fyra timmar långt möte.
William Karlsson berättar att hans person är densamma på isen. Spelarnas trash talk – en förolämpning vid tekning, ett skällsord vid sargen – håller han sig utanför.
– Det är inget jag orkar hålla på med. Jag är inte lika rapp i käften som amerikanarna, det tar mig några sekunder att komma på en replik och då är det försent. Så sitter man på bänken och tänker ’Fan, det där skulle jag sagt’.

Till Toppen