Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Studie: Därför sover du bättre med din partner bredvid dig i sängen

Text: SvD Perfect Guide - 4 juni 2018
Annons

Att få en god natts sömn med en ny parter är inte alltid lätt. Armbågar och knän i ansikte och mellangärde, någon som vill ligga sked och någon som inte alls vill bli rörd, sovrumstemperatur som pendlar mellan tropikerna och arktis. Tills en dag: ni kan inte sova utan varandra.

En ny studie – kallad It’s more than sex och publicerad hos National Center for Biotechnology Information – menar att det nu är vetenskapligt bevisat: du sover bättre med din partner bredvid dig i sängen.

I undersökningen undersöktes sovvanorna hos 15 kärlekspar. Studien visade att den sociala kontexten hade en särskild effekt på yngre heterosexuella män, som sov längre och vaknade senare med en partner bredvid sig.

Även om sömnen varken registrerades som bättre eller längre, upplevde både kvinnorna och männen att de hade sovit bättre. Och kanske är det det som räknas?

Samtidigt uppgav Wall Street Journal 2012 att det finns psykologiska fördelar med att sova tillsammans med sin flickvän eller pojkvän: ”Att dela säng ökar halterna av ämnet oxytocin, det såkallade kärlekshormonet som lindrar ångest och produceras i samma del av hjärnan som är ansvarig för vår sömncykel”, skrev tidningen.

Annons