Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

Studie: Därför slutar du lyssna på ny musik när du fyllt 30 år

16 år gammal, världen ligger öppen, varje ny låt känns lika stark som en förälskelse. Våra favoritband säger mer om oss som personer än familj, bakgrund eller hobbys. Så sakta börjar musikintresset svalna. En dag, 30 år gamla, vaknar vi upp och har inte berörts av en låt sedan tonåren.

Annons
X

Nu är det bekräftat: enligt en rapport från musiksajten Deezer slutar vi upptäcka ny musik när vi är 30 år och sex månader gamla.

100 personer deltog i undersökningen där studiens äldre deltagare svarade att de inte längre var lika måna om att upptäcka ny musik. Utbudet på artister var för stort, tiden knapp.
— Eftersom det finns så mycket bra musik är det lätt att känna sig överväldigad. Det resulterar ofta i att många av oss fastnar i en slags musikalisk paralys när vi fyller 30 år, säger Deezers musikansvariga Adam Read.

Musikpublikationen Skynet & Ebert underbygger upptäckten. Efter att ha studerat Spotify-användares musikvanor framgick det att personer som passerat 33 år ofta slutar lyssna på ny musik.

Business Insider presenterar i sin tur forskning som pekar på att det är mellan 12 och 22 år – när vi växer och genomgår stora förändringar – som hjärnan är mest mottaglig för musik. Eftersom musik frigör glädjeämnen som dopamin och serotonin är det naturligt att vi hela tiden återvänder till låtarna från tonåren. De har nått oss djupast, gör oss gladast.

Du behöver alltså inte ha dåligt samvete för att du väljer bort Cardi B till förmån för Wet Wet Wets Love is all around.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen