Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Stressexperten: Sluta försöka vara vän med alla du möter

Text: SvD Perfect Guide - 9 juli 2018
Annons

Vi tenderar att vilja vara alla till lags: kollegor, bekanta, vänners vänner. Nu skriver tidningen MåBra:s stresscoach Caroline Norbelie att vår vilja att vara vän med alla kan vara skadligt.

Stresscoachen drar parallellen till människans tid på savannen när det var förenat med döden att uteslutas ur gruppen. Än idag är det behovet att höra till och vara omtyckta djupt rotat. Kontoret är ett exempel.

”I Sverige går vi in med fel inställning på våra möten. Vi går alla inför att vi ska vara vänner när vi går ut från mötet, men det är ju helt vansinnigt. Ett företag består ju av olika människor för att de ska föra företaget framåt och olika åsikter krävs. Det ska vara lite skav om idéer ska utvecklas”.

Samtidigt varnar Caroline Norbelie för hälsoriskerna att hela tiden försöka vara vän med alla i vår omgivning.

”Vi gör oss och anpassar oss till relationer allt för att bli omtyckta. Detta tar mycket kraft. Ni vet själva när ni möter någon då ni helt plötsligt byter skepnad. Visst är det hemskt? Många utbrända säger att efter utbränningen blev de mer sig själva än innan. Innan hade de spelat en annan roll och anpassat sig för mycket. Sluta med det!”.

Annons