SvD Perfect Guide

”Våra politiker klär sig bedrövligt”

Foto: Tomas Oneborg

Fredrik af Klercker om smink på män och svenska politikers bristande modekänsla

Text: Fredrik af Klercker - 16 februari 2018
Annons

Hej Fredrik,
Det är valår vilket betyder att våra politiker syns mer än vanligt. Hur tycker du att våra manliga politiker klär sig? Vem klär sig sämst och vem är mest stilsäker? Vilka stiltips skulle du vilja ge till våra politiker?

/Linus

Hej Linus,

Jag tycker att våra politiker generellt sett klär sig bedrövligt. Det borde absolut vara slipstvång i riksdagen. Det handlar inte om att vara snobbig, utan om att våra politiker är representanter för landet och borde visa respekt mot hela folket genom att klä sig med värdighet. Det borde dessutom finnas en protokollchef som ser till att stilen upprätthålls i riksdagen och andra officiella sammanhang. Politikerna borde gå en utbildning i hur högtidskläder, ordnar och smokingar ska bäras.

Den politiker som klär sig bäst idag är utan att tvekan Ulf Kristersson. På en svag andraplats kommer Jan Björklund följt av Jonas Sjöstedt. Men Kristersson sticker ut mycket i och med att han har bemästrat konsten att ha en liten slipsknut.

Den egentliga förstaplatsen går till vår avgående riksmarskalk Svante Lindqvist. Han är inte politiker i ordets rätta mening, men innehar näst efter kungafamiljen den tredje högsta positionen i Sveriges officiella liv direkt efter talmannen och statsministern. Dessutom är han den enda personen i Sverige med den officiella titeln excellens. En titel som fram till 1974 även burits av statsministern och utrikesministern.

Riksmarskalken behärskar även till fullo konsten att bära jackett, något som våra folkvalda manliga politiker borde anamma när den klädseln är påbjuden.

Allt detta med titlar och klädsel handlar i mina ögon inte om att sätta någon över någon annan – utan att folket vill lyfta upp de personer som representerar oss och ge dem den prestige landet förtjänar. Plus att det rent estetiskt är sjukt snyggt.

Hej Fredrik,
Häromdagen kom jag på min kille att använda min foundation och mitt puder. Vad tycker du om att män använder smink? Är det okej att pigga till den vintertrötta hyn med en lätt bronzer och en highlighter?

/Sofia

Hej Sofia,
Huruvida man vill använda smink som man eller kvinna är självklart upp till var och en. Men man kan ju försöka att inte se ut som Donald Trump.
/ Fredrik

Har du några livsstilsrelaterade frågor som tynger dig? Maila dem till Fredrik af Klercker så har du chans att få svar. fredrik@afklercker.com

Foto: Tomas Oneborg

Annons