Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Stilombudsmannen: Sandaler på män borde förbjudas

Fredrik af Klercker – känd från den populära podcasten Stiljournalen – hjälper SPG:s läsare i livsstilsrelaterade frågor. Denna vecka är ämnet sommarskor.

Text: Fredrik af Klercker - 24 juni 2017
Annons
Stilombudsmannen privata Sperry topsiders – slitna under badmintonmatcher, landstigningar på svenska västkustklippor och sena krogbesök i Skärgården?

Stilombudsmannen privata Sperry topsiders – slitna under badmintonmatcher, landstigningar på svenska västkustklippor och sena krogbesök i Skärgården?

Vilka sorts strumpor har man i sina sommarskor tycker du? Kan killar ha riktigt låga steps-strumpor? Och vilka skor är snyggast på sommaren?

/Fabian

Mycket intressant fråga! Väldigt lustigt att det fortfarande spekuleras så mycket kring detta, när svaret är så enkelt.

Det har gått mode i att inte ha strumpor så fort det blir plusgrader. Det är alltid lika lustigt att se alla modelejon stå och frysa om fötterna i början av maj.

Regeln är som följer: har man en klädsel med kavaj eller finare så har man alltid strumpor på sig. Undantaget är om man är på en extremt varm plats och har espadrill-liknande skor på sig. Men egentligen aldrig i Sverige. Det gäller helt enkelt att ha tunna sommarstrumpor, gärna ljusgula eller ljusblå. Inne i stan till läderskor så har man alltid strumpor. Till smoking har man ALLTID strumpor även om middagen är mitt i Sahara utan vatten. Om du är osäker – ha strumpor på dig!

Låga strumpor har man aldrig, aldrig, aldrig…. De borde vara olagliga.

Stilombudsmannen privata Sperry topsiders – slitna under badmintonmatcher, landstigningar på svenska västkustklippor och sena krogbesök i Skärgården?
Annons
Annons

Det finns egentligen fyra snygga sommarskor – och en modell som inte bör användas:

1. Sandaler är en totalt onödig sko som bara påvisar hur dåligt skötta fötter den gemene mannen har. Jag kan inte se några användningsområden för denna sko. Det innefattar självklart även flip-flops som är ännu mer osmakligt. Undantaget i sandalfamiljen är träskor som är elegant i nästan alla sammanhang, kanske mer i inlandet än på kusten.

2. Espadriller är en personlig favorit. De funkar till det mesta och är otroligt sköna och luftiga. Den enda skon man kan ha till kavaj utan strumpor.

3. Sneakers/tygskor – originalet skapat av Keds 1916 – är kanske den absolut snyggaste sommarskon. Ju slitnare desto bättre. Viktigt att den är kemiskt befriad från logotyper och andra prydnader. Färgerna är blått eller vitt, möjligtvis ett par väldigt gamla, slitna mörkrosa. Förövrigt så kallas de för sneakers för att det var den första skon med gummisula, så man kunde smyga runt utan att höras.

4. Seglarskon från Sperry topsiders i brunt läder med vit sula är mycket elegant till shorts, men bara till shorts – inte kavaj och långbyxor. Den klassiska outfiten till dessa skor är beiga shorts och en urtvättad navy-piké.

En grej jag upplever som ett problem på sommaren, är när man är barfota i sina skor och kommer hem till någon. När jag tar av mig skorna blir jag ju helt plötsligt barfota och känner mig naken. Vad är lösningen?

Lösningen är mycket enkel: man tar aldrig av sig skorna om man besöker någon, det är direkt otrevligt!

Maila gärna dina stilrelaterade frågor till fredrik@afklercker.com.

Annons