Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

SPG:s krönikör: ”Har min oro hållit mig vid liv?”

Victor Johansson om forskarstudien att neurotiska människor lever längre

Jag har en alldeles egen liten rutin där jag – varje gång som jag lämnar huset – vänder tillbaka in i köket, pekar med handen på varje spisknapp och säger högt för mig själv: "Avstängd, avstängd, avstängd … Avstängd".

Annons
X

Kan en diagnos appliceras på detta? Säkerligen. Men nu kommer forskningsrapporter om att det kanske är min oro som har hållit mig vid liv. Studien – publicerad i Psychological Science – slår fast att neurotiska människor lever längre. Forskarna skriver att "personlighetsdrag så som oro och känslor av sårbarhet är direkt kopplade till lägre dödlighetsrisk".

En halv miljon människor deltog i studien där de fick svara på frågor om sin mentala hälsa och uppge fysiska värden så som BMI, blodtryck och kognitiv funktion. När forskarna undersökte gruppens dödsfall sex år senare visade det sig att majoriteten överlevare var de med neurotiska karaktärsdrag.
– Personerna som fick höga värden när det gäller oro löpte mindre risk att dö av hälsoproblem, säger forskningsledaren Catherine R. Gale.

Jag tänker på en av mina mest återkommande fantasier: Jag sitter ensam i en brännmärkt skinnsoffa i någon svensk småstad. På bordet en Harry Boy och en 2,8 Pripps Blå. Nokiatelefonens utkorg full av obesvarade sms till vänner och familj och på tv:n flimrar Vinterstudion ljudlöst.

Vid varje stressmoment är det där jag hamnar: rädslan att missa en deadline? Skinnsoffan. Ett ogenomtänkt sms? Skinnsoffan. Nya besked kring styrräntan? Skinnsoffan.

Samtidigt publicerar Social and Personality Psychology Compass en studie med nya forskarrön: "Att oroa sig är bra". Kate Sweeny – psykolog vid University of California – förklarar:
– Både för mycket och för lite oroande kan vara skadligt, men rätt nivå av grubblande kan faktiskt vara bra för dig, när det blir motiverande istället för paralyserande.

Plötsligt lugn återvänder jag till min fantasi där jag lägger mig raklång på skinnsoffan, kryssar min Harry Boy, knäpper händerna bakom huvudet, blundar och ler.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen