Perfect Guide

Har arbetsgivarna gått för långt i hälsohetsen?

Högröd och svettig faller Björn Borgs vd Henrik Bunge ner i en armhävning och stirrar in i kameran. Rubriken: "Träna eller sluta".
Förra veckans artikel i Dagens Industri väcker en akut fråga: har svenska arbetsgivare gått för långt i sin hälsohets? Vad som började med "företagshälsa" och gick vidare i att förbjuda sjuksköterskors rökpauser har nu mynnat ut i en tydlig uppmaning – deffa eller avgå!

Annons
X

Jag har själv gjort mig skyldig till den osunda företagskulturen. Kommit in med blött hår efter lunch, slängt gymbagen under skrivbordet, brustit ut i en pust så högljudd att kollegorna inte haft något val än att fråga vart jag varit varpå jag inlett en exakt redogörelse över antal vikter och repetitioner.

Vi har alla upplevt träningshetsen. Näringslivschefer med size zero-midjor och skräddade kostymer som håller föredrag höga på framgång och fallande blocksocker. Kollegor som stretchar i grupp mot kontorsfasaden iklädda löpartights och lycrajackor. Hela avdelningar som tillbringar lunchen på mindfulness i konferensrummet.

Träningens hälsofördelar är många. Men i en tid när stressrelaterade sjukskrivningar skjuter i höjden och sömnproblem blivit en folksjukdom kanske det – istället för att trycka in ett bodypump-pass på 60 minuter efter jobbet – vore mer hälsosamt att göra något som man mår bra av i själen. Ta en starköl, bjuda in vännerna till en Fifa-turnering eller ligga på soffan och göra ingenting alls.

Vidare kom nyheten om årets julklapp: elcykeln. Där tidigare generationer presenterats wokpannor, bakmaskiner och plattskärmar är det nu en rörlig motionscykel som saluförs. I ett pressmeddelande framgår det att elcykeln "Speglar människans vilja att ta hand om sin hälsa" och att den "Representerar den tid vi lever".

Förbryllad återgår jag till intervjun med Henrik Bunge. Utmattad ligger Björn Borgs vd på gymmattan. Det droppar nedför ansiktet. Är det där en tår?

Till Toppen